Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hlavný ropovod v Saudskej Arábii sa stal terčom útoku dronmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Útok na ropovod, ktorý doručuje surovinu z - na ropu bohatej - Východnej provincie (Šarkíja) do prístavu Janbu na pobreží Červeného mora, sa uskutočnil v utorok skoro ráno miestneho času.

Rijád 14. mája (TASR) - Dve čerpacie stanice na hlavnom saudskoarabskom ropovodom potrubí sa stali v utorok terčom útoku dronmi. Drony zaútočili aj na ďalšie zložky tamojšej energetickej infraštruktúry. Informoval o tom minister energetiky Chálid Fálih, píše agentúra DPA.

Útok na ropovod, ktorý doručuje surovinu z - na ropu bohatej - Východnej provincie (Šarkíja) do prístavu Janbu na pobreží Červeného mora, sa uskutočnil v utorok skoro ráno miestneho času. Na jednom mieste vypukol požiar, ktorý sa podarilo zastaviť. V jeho dôsledku došlo k pozastaveniu toku ropy.

V rovnakom čase drony taktiež zasiahli dva ciele ropnej infraštruktúry v širšej oblasti metropoly Rijád, oznámil bezpečnostný orgán kráľovstva.

Jemenskí šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorých podporuje Irán, v utorok uviedli, že pomocou dronov zasiahli niekoľko podstatných cieľov Saudskej Arábie. Koordinovaný útok bol podľa nich odkazom kráľovstvu: "Zastavte agresiu.", dodala agentúra AP.