Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Muž sa na Twitteri priznal k ateizmu, dostal 10 rokov a 2000 rán bičom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sociálne siete v Saudskej Arábii monitoruje nekompromisná náboženská polícia.


Rijád 3. septembra (TASR) - Súd v Saudskej Arábii odsúdil 28-ročného muža na desať rokov väzenia, 2000 rán bičom a pokutu za to, že na Twitteri sa prihlásil k ateizmu. Muž sa odmietol od svojho činu dištancovať s tým, že to, čo napísal, odráža jeho presvedčenie a má právo vyjadriť ho, uviedol to dnes britský denník The Sun.

Sociálne siete v Saudskej Arábii monitoruje nekompromisná náboženská polícia. Tá našla viac ako 600 tweetov popierajúcich existenciu Boha, zosmiešňujúcich verše Koránu, obviňujúcich všetkých prorokov z klamstiev a tvrdiacich, že ich učenie podnecuje neznášanlivosť.

Zosnulý saudskoarabský kráľ Abdalláh v roku 2014 vydal sériu dekrétov, ktorých cieľom je potláčať všetky formy politickej opozície a protesty, ktoré by mohli "narušiť verejný poriadok". Jeden z článkov definuje terorizmus ako "výzvu na ateistické myslenie v akejkoľvek forme alebo spochybňujúcu základy islamského náboženstva, na ktorých je založená táto krajina".

Joe Stork z organizácie Human Rights Watch v tejto súvislosti konštatoval, že saudskoarabská vláda nikdy netolerovala kritiku svojej politiky, ale najnovšie zákony a predpisy dávajú takmer každé kritické myslenie alebo nezávislé združenie na roveň trestného činu terorizmu.