Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia opäť čelí žalobe z podpory útokov z 11. septembra

Na snímke fotografia z teroristických útokov na newyorské dvojičky z 11. septembra 2001. Foto: TASR/AP

Žalobu podali vo štvrtok na súde v newyorskom Manhattane, pričom ide o najnovšiu snahu vyvodiť voči Saudskej Arábii zodpovednosť za tieto udalosti, ktoré si vyžiadali takmer 3000 životov.

Rijád 24. marca (TASR) - Saudská Arábia čelí obnovenému súdnemu procesu ohľadne šiestich miliárd dolárov, ktoré ako odškodné požadujú desiatky poisťovní. Podľa nich je táto blízkovýchodná krajina zodpovedná za škody na podnikaní a nehnuteľnostiach, spôsobené teroristickými útokmi na USA z 11. septembra 2001.

Žaloba bola podaná vo štvrtok na súde v newyorskom Manhattane, pričom ide o najnovšiu snahu vyvodiť voči Saudskej Arábii zodpovednosť za tieto udalosti, ktoré si vyžiadali takmer 3000 životov, keď unesené lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra v New Yorku, do budovy Pentagónu pri Washingtone a štvrté sa zrútilo v Pensylvánii.

Poisťovne Liberty Mutual, Safeco, Wausau a mnohé zo syndikátu Lloyd's obviňujú Saudskú Arábiu a jednu tamojšiu štátnu charitatívnu skupinu z poskytovania finančnej a materiálnej podpory medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida a jej bývalému vodcovi Usámovi bin Ládinovi so zámerom uskutočniť útoky na USA.

Saudskoarabská vláda však dlhodobo odmieta akúkoľvek účasť na týchto aktivitách. Právnici tamojšej vlády a inkriminovanej skupiny na obnovenie žaloby dnes bezprostredne nereagovali, uviedla agentúra Reuters.

Monarchia mala v Spojených štátoch dlho širokú imunitu voči žalobám v súvislosti s útokmi z 11. septembra 2001. To sa však vlani v septembri zmenilo, keď Kongres prelomil veto bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a prijal zákon o zákaze štátneho sponzorovania terorizmu (JASTA), ktorý takéto procesy umožňuje.