Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia opäť prerušila kontakty s Katarom

Na snímke z tlačovej agentúry Saudi saudskoarabský kráľ Abdalláh. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia, ktorá spolu s ďalšími arabskými krajinami prerušila v júni styky s Katarom, uviedla, že prerušuje "<i>akýkoľvek dialóg či kontakt"</i> s Katarom a Dauhu obvinila z prekrúcania faktov.

Káhira 9. septembra (TASR) - Trojmesačný spor medzi Saudskou Arábiou a susedným Katarom sa dnes vystupňoval po telefonickom rozhovore lídrov oboch krajín Perzského zálivu.

Saudská Arábia, ktorá spolu s ďalšími arabskými krajinami prerušila v júni styky s Katarom, uviedla, že prerušuje "akýkoľvek dialóg či kontakt" s Katarom a Dauhu obvinila z prekrúcania faktov. Vyjadrila sa tak po tom, ako oficiálna katarská tlačová agentúra informovala, že katarský emir Tamím ibn Hamad as-Sání a saudský korunný princ Muhammad bin Salmán sa dohodli v piatok v telefonickej konverzácii na určení dvoch vyslancov s cieľom vyriešiť diplomatickú krízu.

"Čo hlásila katarská tlačová agentúra, nezodpovedá pravde a katarské orgány pokračujú v prekrúcaní faktov," uviedla oficiálna saudská tlačová agentúra SPA, ktorá citovala nemenovaného saudského predstaviteľa. "Táto záležitosť dokazuje, že úrady v Katare neberú dialóg vážne. Preto Saudskoarabské kráľovstvo oznamuje prerušenie akéhokoľvek dialógu alebo kontaktu s Katarom".

Tento telefonický rozhovor bol prvým takýmto kontaktom medzi lídrami oboch krajín, odkedy Saudská Arábia, Bahrajn, Egypt a Spojené arabské emiráty prerušili diplomatické vzťahy a dopravné spojenie s Katarom pre jeho údajnú podporu terorizmu. Katarská Dauha tieto obvinenia popiera a tiež odmieta 13 požiadaviek týchto arabských krajín. Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne.

Podľa panarabskej televízie al-Arabíja prejavil katarský emir počas telefonického rozhovoru záujem diskutovať o požiadavkách štvorice arabských štátov so súčasným rešpektovaním záujmov všetkých zainteresovaných. Saudskoarabský princ by tento katarský návrh mal prerokovať s blokom krajín vedeným Saudskou Arábiou.

Katarská tlačová agentúra uviedla, že konverzácia medzi oboma lídrami bola založená na koordinácii amerického prezidenta Donalda Trumpa a že zdôraznili potrebu vyriešiť krízu dialógom pre zabezpečenie jednoty a stability krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC).

Americký prezident Donald Trump tento štvrtok uviedol, že je ochotný stať sa sprostredkovateľom spomínaného diplomatického sporu. Uviedol, že má skvelé vzťahy so Saudskou Arábiou a dodal, že keby dostal šancu pomôcť rokovaniam medzi Katarom a Saudskou Arábiou vedenou koalíciou, dohoda by bola dosiahnutá veľmi rýchlo.