Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia otvorí svoj prvý obchod s alkoholom pre diplomatov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Zákazníci sa budú musieť zaregistrovať prostredníctvom mobilnej aplikácie, získať schvaľovací kód od ministerstva zahraničných vecí a pri nákupe dodržiavať mesačné kvóty.

Rijád 24. januára (TASR) - Saudská Arábia sa chystá otvoriť v hlavnom meste Rijád svoj prvý obchod s alkoholom, ktorý bude slúžiť výlučne nemoslimským diplomatom, uviedol v stredu zdroj oboznámený s týmito plánmi. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Zákazníci sa budú musieť zaregistrovať prostredníctvom mobilnej aplikácie, získať schvaľovací kód od ministerstva zahraničných vecí a pri nákupe dodržiavať mesačné kvóty.

Avizovaný krok je míľnikom v úsilí kráľovstva pod vedením korunného princa Muhammada bin Salmána otvoriť túto ultrakonzervatívnu moslimskú krajinu pre cestovný ruch a obchod, keďže pitie alkoholu je v islame zakázané. Je tiež súčasťou širších plánov známych ako Vízia 2030, ktorých cieľom je vybudovať ekonomiku, ktorá nebude závisieť od ťažby ropy.

Nový obchod sa bude nachádzať v diplomatickej štvrti Rijádu, kde sídlia veľvyslanectvá a diplomati, a bude "prísne vyhradený" pre nemoslimov. Otvoriť by ho mali v najbližších týždňoch.

V Saudskej Arábii platia prísne zákony zakazujúce pitie alkoholu, za čo hrozia stovky rán bičom, deportácia, pokuta alebo väzenie. Vyhostenie hrozí aj cudzincom.

Alkohol bol doteraz v krajine dostupný len prostredníctvom diplomatickej pošty alebo na čiernom trhu. Štátom ovládané médiá tento týždeň informovali, že vláda pripravuje nové obmedzenia na dovoz alkoholu aj v rámci diplomatických zásielok, čo môže zvýšiť dopyt po novom kamennom obchode.

Saudská Arábia, ktorá bola po desaťročia pomerne uzavretá, v ostatných rokoch uvoľňuje prísne spoločenské pravidlá ako napríklad segregáciu mužov a žien na verejných miestach či požiadavku, aby ženy nosili úplne zahaľujúce čierne rúcha alebo abáje.

Zmeny zahŕňajú i otvorenie krajiny pre nenáboženský cestovný ruch, koncerty a povolenie ženám šoférovať. Vízia 2030 zahŕňa tiež rozvoj miestneho priemyslu a logistických centier, dodáva Reuters.