Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia označila dvoch predstaviteľov Hizballáhu za teroristov

Vodca Hizballáhu šejk Hasan Nasralláh zdraví svojich stúpencov Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na saudskoarabské médiá. Dôvodom takéhoto kroku zo strany saudskoarabského kráľovstva je údajná účasť oboch mužov na konfliktoch v Jemene a Sýrii.

Dubaj 27. mája (TASR) - Saudská Arábia označila za teroristov dvoch vysokopostavených predstaviteľov Iránom podporovanej libanonskej militantnej skupiny Hizballáh. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na saudskoarabské médiá.

Dôvodom takéhoto kroku zo strany saudskoarabského kráľovstva je údajná účasť oboch mužov na konfliktoch v Jemene a Sýrii, ako aj ich zodpovednosť za operácie na Blízkom východe.

Oficiálna saudskoarabská agentúra SPA identifikovala jedného z mužov ako Chalíla Júsufa Harba, pričom uviedla, že Harb je zodpovedný za vojenské operácie Hizballáhu v Jemene.

Druhého muža identifikovala SPA ako Muhammada Kabalana, ktorého údajne v roku 2010 odsúdil v neprítomnosti egyptský súd za činnosť, ktorú vyvíjal v Egypte.

Podľa agentúry uvalila Saudská Arábia na oboch mužov finančné sankcie vrátane zmrazenia ich majetku. Občania kráľovstva zároveň nesmú ani s jedným z nich nadväzovať kontakty.