Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia: Po prvý raz v dejinách hlasujú dnes vo voľbách aj ženy

Saudskoarabské voličky prichádzajú na hlasovanie vo voľbách do miestnych zastupiteľstiev vo volebnej miestnosti v Rijáde 12. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Miestne rady sú jedinými vládnymi orgánmi, do ktorých môžu občania Saudskej Arábie voliť svojich zástupcov.

Rijád 12. decembra (TASR) - Ženy v Saudskej Arábii môžu dnes prvýkrát v dejinách svojej krajiny hlasovať ako voličky i byť volené ako kandidátky - v kráľovstve sa konajú z tohto hľadiska prelomové voľby do miestnych rád.

O kreslá v miestnych samosprávach sa uchádza dovedna vyše 5000 mužov a okolo 980 žien, píše agentúra AP. Spomedzi registrovaných voličov je 1,35 milióna mužov a 130.000 žien.



Dnešné voľby nemajú pre ženy stanovené nijaké špecifické kvóty a všeobecne sa považujú za síce malý, ale o to významnejší prelom v postavení žien v saudskoarabskej spoločnosti a ich možnom postupnom zrovnoprávňovaní s mužmi.

Miestne rady sú jedinými vládnymi orgánmi, do ktorých môžu občania Saudskej Arábie voliť svojich zástupcov. V súlade so segregačnými pravidlami na základe pohlavia, ktoré platia v Saudskej Arábii, hlasujú však muži i ženy v osobitných volebných miestnostiach.

V krajine totiž platí prísna konzervatívna, wahhábistická interpretácia islamského náboženstva, ktorej súčasťou je aj oddeľovanie mužov a žien či dokonca až obmedzovanie slobody žien.