Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia popravila päť mužov odsúdených za terorizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Saudská Arábia je pre udeľovanie trestov smrti častým terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií.

Rijád 3. júla (TASR) - Saudská Arábia v pondelok popravila štyroch svojich občanov a jedného Egypťana odsúdených za smrtiaci útok na modlitebňu. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na saudskoarabské štátne médiá.

Päticu mužov odsúdili za útok, pri ktorom prišlo o život päť osôb a ďalšie utrpeli zranenia. Útok sa odohral na východe krajiny, kde sa nachádza väčšina ložísk ropy tohto kráľovstva a žijú tam prevažne šiiti. Tí tvoria v sunnitskej Saudskej Arábii menšinu.

Oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra zverejnila vyhlásenie ministerstva vnútra, v ktorom však nebol uvedený čas útoku a ani bližšie informácie o modlitebni. Ministerstvo nespresnilo ani spôsob, akým boli muži popravení. V kráľovstve sa v minulosti popravovalo sťatím.

Počet popráv v monarchii od začiatku roka tak dosiahol číslo 68. Saudská Arábia je pre udeľovanie trestov smrti častým terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií. Od začiatku mája bolo vykonaných viac než 20 popráv, prevažne vo východnej provincii a za trestné činy spojené s terorizmom.

Kráľovstvo vlani popravilo 147 ľudí, čo je viac než dvojnásobok v porovnaní so 69 popravami v roku 2021.