Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia prerušila vzťahy s Iránom, USA vyzvali na pokoj

Alí Chameneí Foto: TASR/AP

Saudskoarabský minister zahraničných vecí povedal, že pracovníkom iránskeho zastupiteľstva a súvisiacich inštitúcií v Saudskej Arábii dali 48 hodín na odchod z krajiny.

Washington 4. januára (TASR) - Spojené štáty americké dnes reagovali na rozhodnutie Saudskej Arábie prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom odporúčaním, aby krajiny svoj spor riešili diplomatickou cestou a výzvou adresovanou predstaviteľom krajín regiónu, aby prijali kroky na zníženie napätia.

"Sme si vedomí správ, že Saudskoarabské kráľovstvo nariadilo uzavrieť iránske diplomatické misie v kráľovstve," citovala agentúra Reuters predstaviteľa Obamovej administratívy.

"Veríme v diplomatický angažmán, priame rozhovory zostávajú zásadné pri riešení sporov a budeme pokračovať vo vyzývaní vedúcich predstaviteľov v regióne, aby prijali kladné kroky k upokojeniu napätia."

Prerušenie vzťahov

Saudskoarabskí diplomati evakuovaní z Iránu po tom, ako do ich ambasády vtrhli demonštranti v Teheráne, pristáli cestou do vlasti v Dubaji. Oznámila to v nedeľu neskoro večer televízia al-Arabíja, ktorá je v saudskoarabskom vlastníctve.

Pricestovali v čase, kedy Saudská Arábia oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Iránom na protest proti útoku na svoju ambasádu, čo ďalej zhoršilo diplomatickú krízu medzi oboma regionálnymi veľmocami a rivalmi po poprave prominentného šiitskeho duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vyhlásil, že saudskoarabských politikov "postihne boží trest".

Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Amir Abdollahian povedal, že Saudská Arábia nemôže zakrývať chybu, ktorú urobila popravením (šiitského) cirkevného predstaviteľa svojím oznámením o prerušení diplomatických vzťahov s Iránom. Citovala ho agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na iránsku agentúru Fars. Námestník uviedol, že žiaden zo saudskoarabských diplomatov nebol v jeho krajine zranený a Irán patrí k najbezpečnejším pôsobiskám pre diplomatov.

48 hodín na odchod

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr na tlačovej konferencii povedal, že pracovníkom iránskeho zastupiteľstva a súvisiacich inštitúcií v Saudskej Arábii dali 48 hodín na odchod z krajiny. Dodal, že Rijád nepripustí, aby šiitská islamská republika podkopávala bezpečnosť sunnitského kráľovstva, píše agentúra Reuters.

Džubajr ďalej povedal, že útok v Teheráne bol v súlade s tým, čo označil za predchádzajúce iránske útoky na zahraničné ambasády v Teheráne a s iránskou politikou destabilizácie regiónu vytváraním "teroristických buniek" v Saudskej Arábii.

Saudská Arábia podnecuje napätie a ťaží zo situácie, tvrdí Irán

Saudská Arábia využila útok na svoje veľvyslanectvo v Teheráne ako zámienku na podnecovanie napätia, vyhlásilo dnes iránske ministerstvo zahraničných vecí po tom, čo Rijád prerušil diplomatické vzťahy s Teheránom.

Šiitský Irán je takisto odhodlaný chrániť svoje diplomatické misie, dodalo ministerstvo.

Iránski protestujúci vtrhli v nedeľu v skorých ranných hodinách na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne po tom, čo Saudská Arábia v sobotu popravila významného šiitského duchovného Nimra an-Nimra. Incident na ambasáde donútil Rijád odvolať svoj diplomatický personál do vlasti a nariadil iránskym diplomatom opustiť kráľovstvo, pripomenula vývoj udalostí agentúra Reuters.

Protestujúci na saudskoarabskej ambasáde založili požiare a rozbíjali nábytok, potom ich vytlačila von polícia, ktorá zatkla 40 ľudí. Na veľvyslanectve sa v tom čase nenachádzal ani jeden saudskoarabský diplomat. Iránski predstavitelia útok na ambasádu i popravu an-Nimra odsúdili.

"Irán konal v súlade so svojimi (diplomatickými) povinnosťami, ktoré mu prikazujú mať pod kontrolou vlnu emócií verejnosti, ktorá vznikla,"
uviedol v televízii hovorca ministerstva zahraničných vecí Hosejn Džáber Ansárí.

"Saudská Arábia ťaží z tohto vlečúceho sa napätia... incident (na ambasáde) využila ako zámienku na podnecovanie napätia," povedal Ansárí a podľa agentúry AP tiež dodal: "Kráľovstvo sa snaží vyriešiť svoje domáce problémy tak, že ich prenáša a vyváža do zahraničia."

Hovorca takisto vyhlásil, že iránski diplomati ešte neodišli zo Saudskej Arábie. V nedeľu večer dostali na odchod 48 hodín.

Bahrajn prerušil diplomatické vzťahy s Iránom

Bahrajn dnes oznámil, že prerušuje diplomatické vzťahy s Iránom. Informovali o tom bahrajnská štátna tlačová agentúra BNA a svetová agentúra Reuters. Tento krok Bahrajnu prišiel deň po tom, ako aj jeho spojenec a sused Saudská Arábia prerušil vzťahy s Teheránom.

Saudská Arábia prerušila vzťahy s regionálnym rivalom Iránom v nedeľu po tom, čo protestujúci Iránci zaútočili na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne - boli rozhnevaní tým, že sunnitská Saudská Arábia v sobotu popravila významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra. Irán je hlavnou šiitskou veľmocou v regióne.

"Bahrajn sa rozhodol prerušiť diplomatické vzťahy s Iránskou islamskou republikou a vyzýva všetkých pracovníkov iránskej misie, aby do 48 hodín opustili (Bahrajnské) kráľovstvo," informovala agentúra BNA.

Nemecko aj Francúzsko vyzvali Saudskú Arábiu a Irán, aby začali dialóg

Nemecko vyzvalo dnes Saudskú Arábiu a Irán, aby spolu rokovali a využili všetky dostupné možnosti na zlepšenie dvojstranných vzťahov. Spory medzi oboma veľmocami Blízkeho východu sa totiž vyostrili po tom, čo Rijád v nedeľu prerušil diplomatické vzťahy s Teheránom. Podobnú výzvu vydalo dnes aj Francúzsko, informovala agentúra Reuters.

"Vyzývame obe krajiny, aby začali dialóg," vyhlásil hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne. "Vyzývame obe krajiny, Saudskú Arábiu a Irán, aby využili všetky možnosti na zlepšenie dvojstranných vzťahov," dodal.

Sunnitské saudskoarabské kráľovstvo prerušilo vzťahy so šiitským Iránom v reakcii na to, že protestujúci Iránci vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, kde v hneve rozbíjali nábytok. Vystupňovali sa tak nezhody medzi týmito súperiacimi veľmocami vyvolané najnovšie tým, že Rijád v sobotu popravil významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra.

Francúzsko dnes vyzvalo Rijád aj Teherán, aby zmiernili napätie. "Musíme byť ostražití v situácii, ktorá sa odvíja medzi Saudskou Arábiou a Iránom," uviedol novinárom hovorca vlády Stéphane Le Foll. "Francúzsko vyzýva každú stranu, aby zmiernila napätie."

Kuvajt odsúdil útoky na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne


Kuvajt odsúdil dnes útoky na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne a vyjadril podporu Rijádu, ktorý prerušil diplomatické, ako aj obchodné vzťahy s Teheránom. Oznámila to agentúra AP.

Kuvajtský kabinet vo vyhlásení uviedol, že útoky boli "flagrantným porušením Ženevských konvencií", na základe ktorých musia štáty zabezpečiť ochranu zahraničných ambasád na svojom území.

Vo vyhlásení sa však nespomína žiadna zmena vo vzťahoch medzi Kuvajtom a Iránom. Vzťahy s Iránom medzitým prerušili aj Bahrajn a Sudán, zatiaľ čo Spojené arabské emiráty (SAE) iba znížili ich diplomatickú úroveň.

Najnovšia kríza medzi Saudskou Arábiou a Iránom ako dlhodobými rivalmi v regióne Blízkeho východu vypukla po sobotňajšej poprave významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra, ktorého Rijád považoval za teroristu.

Sunnitské saudskoarabské kráľovstvo prerušilo vzťahy so šiitským Iránom v reakcii na to, že protestujúci Iránci vtrhli na ambasádu Saudskej Arábie v Teheráne, ktorú čiastočne vypálili a zničili jej vnútorné zariadenie. Terčom útoku sa cez víkend stal aj saudskoarabský konzulát v meste Mašhad na severovýchode Iránu.

Saudskoarabský úrad pre civilné letectvo zastavil dnes i všetky lety z a do Iránu. Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr zároveň avizoval, že Saudská Arábia zakáže svojim občanom cestovať do tejto krajiny.

Biely dom vyzval Saudskú Arábiu a Irán na zdržanlivosť


Biely dom vyzval dnes Saudskú Arábiu a Irán, aby zachovali zdržanlivosť, informovala agentúra Reuters.

"Vyzývame všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť a ďalej neroznecovali napätie, ktoré je v regióne celkom zreteľné," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Napätie stúplo po tom, čo Saudská Arábia popravila v sobotu významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra. Protestujúci Iránci následne vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne a založili tam požiar. Saudská Arábia reagovala prerušením diplomatických vzťahov s Iránom.

Earnest poznamenal, že USA vopred varovali pred následkami popravy Nimra an-Nimra.

Podľa Reuters zhoršenie vzťahov medzi Rijádom a Teheránom môže ohroziť úsilie o ukončenie päť rokov trvajúcej vojny v Sýrii, kde Saudská Arábia podporuje povstalecké skupiny a Irán tamojší režim prezidenta Bašára Asada.