Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia sa bránila, že 47 popravených malo spravodlivý proces

Ádil Džubajr Foto: TASR/AP

Bol medzi nimi aj prominentný šiitský opozičný duchovný.

New York 5. januára (TASR) - Saudská Arábia obhajovala v pondelok v sídle OSN v New Yorku svoje súdnictvo. Vyhlásila, že 47 ľudí, ktorých popravila masovo uplynulú sobotu, absolvovalo "čestné a spravodlivé procesy bez ohľadu na ich intelektuálnu, rasovú či sektársku príslušnosť".

Saudskoarabská misia pri OSN vyjadrila "hlbokú ľútosť", že generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril pochybnosti o povahe obvinení a čestnosti procesov tých, ktorí boli popravení. Bol medzi nimi aj prominentný šiitský opozičný duchovný Nimr an-Nimr.

Rozhodnutie Saudskej Arábie prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom označil dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun za hlboko znepokojujúce. Hovorca OSN Stéphane Dujarric poznamenal, že šéf OSN to povedal v telefonickom rozhovore so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom. Rozprával sa aj so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom. Pan Ki-mun vyzval oboch ministrov, aby sa "vyhli krokom, ktoré môžu zhoršiť situáciu".

Sunnitské saudskoarabské kráľovstvo prerušilo v nedeľu vzťahy so šiitským Iránom v reakcii na to, že protestujúci Iránci vtrhli v noci na nedeľu na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, kde v hneve rozbíjali nábytok.

Vystupňovali sa tak nezhody medzi týmito súperiacimi veľmocami vyvolané najnovšie tým, že Rijád popravil významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra.