Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia si predvolala veľvyslanca Iránu pre kritiku jej popráv

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prevažne šiitský Irán dnes obvinil Saudskú Arábiu z podpory terorizmu a popravovania svojich odporcov.

Dubaj 2. januára (TASR) - Saudská Arábia si dnes predvolala iránskeho veľvyslanca v Rijáde a tlmočila mu svoj ostrý protest proti "nepriateľským" poznámkach Iránu v súvislosti s popravami uskutočnenými v kráľovstve.

Oznámila to štátna tlačová agentúra SPA.

Ministerstvo vyjadrilo "prekvapenie kráľovstva a jeho absolútne odmietnutie týchto nepriateľských vyhlásení, ktoré považuje za do očí bijúce zasahovanie do (vnútorných) záležitostí kráľovstva," citovala SPA agentúra Reuters.

Prevažne šiitský Irán dnes obvinil Saudskú Arábiu z podpory terorizmu a popravovania svojich odporcov. Teherán tak reagoval na dnešnú popravu popredného opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.

Saudská Arábia dnes už skôr oznámila, že popravila 47 väzňov obvinených z terorizmu. Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými sa nachádzal i popredný saudskoarabský šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr.

An-Nimr bol ústrednou osobnosťou šiitských protestov v Bahrajne, ktoré vypukli v roku 2011 v rámci tzv. arabskej jari.

Šiitská menšina žije v Saudskej Arábii prevažne na východe a takisto v Bahrajne, kde od sunnitskej monarchie požaduje väčšie práva.

An-Nimr bol hlasným kritikom vlády v Bahrajne, kde sunnitmi riadená monarchia tvrdo potlačila šiitmi vedené protesty v roku 2011. Saudská Arábia poslala vtedy do Bahrajnu vojakov, aby pomohli potlačiť povstanie, keďže hrozilo, že sa rozšíri aj za hranice.