Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia varuje, na prípadné sankcie odpovie ešte tvrdšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nálady vo svete sa voči Saudskej Arábii výrazne zhoršili po zmiznutí Chášukdžího, amerického rezidenta, ktorý písal pre denník The Washington Post.

Dubaj 14. októbra (TASR) - Saudská Arábia varovala pred hrozbami, že Rijád bude potrestaný za zmiznutie novinára Džamála Chášukdžího. Rijád upozornil, že v prípade uvalenia sankcií na Saudskú Arábiu, odpovie ešte tvrdšími opatreniami.

Nálady vo svete sa voči Saudskej Arábii výrazne zhoršili po zmiznutí Chášukdžího, amerického rezidenta, ktorý písal pre denník The Washington Post. Novinár známy svojou kritikou saudskoarabskej vlády zmizol po tom, ako 2. októbra vošiel v Istanbule do budovy saudskoarabského konzulátu. Turecká vláda je presvedčená, že bol na pôde konzulátu zavraždený. Saudská Arábia to však odmieta.

Americký prezident Donald Trump už prisľúbil "tvrdý trest" pre Rijád, ak sa ukáže, že za zmiznutím Chášukdžího je saudskoarabská vláda. Zároveň ale dodal, že predaj zbraní pre Saudskú Arábiu by sa zrušiť nemal, pretože Washington "by si tým sám uškodil".

Výzvy na sankcie voči Rijádu z viacerých strán sa už odrazili na vývoji saudskoarabského akciového trhu. Jeho hodnota len v nedeľu klesla o 33 miliárd USD (28,51 miliardy eur).

Ako však uviedla saudskoarabská tlačová agentúra SPA, ktorá sa odvolala na jeden z vládnych zdrojov, Rijád hrozby zahraničia rázne odmieta. V prípade, že k nejakému kroku voči Saudskej Arábii dôjde, "tá je pripravená odpovedať ešte tvrdšie". Zároveň upozorňuje, že "hospodárstvo Saudskej Arábie má významnú úlohu v globálnej ekonomike".

Krátko po správe SPA predstaviteľ televízneho kanálu Al-Arabíja kontrolovaného Saudskou Arábiou varoval, že zavedenie sankcií voči najväčšiemu vývozcovi ropy na svete by pre globálnu ekonomiku mohlo znamenať katastrofu. Vývoz ropy zo Saudskej Arábie by totiž neskôr nemusel dosahovať úroveň, ku ktorej sa Rijád zaviazal a ceny ropy by mohli ísť prudko hore.