Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia vykonala ďalšie tresty smrti, popravila päť Jemenčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Saudská Arábia patrí ku krajinám, ktoré udeľujú trest smrti vôbec najčastejšie.

Rijád 29. februára (TASR) - Saudská Arábia popravila piatich jemenských občanov usvedčených z vraždy a lúpeže, oznámili tamojšie štátne médiá. Počet popráv v tomto kráľovstve tak od začiatku roka stúpol na 34. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Jemenčania boli odsúdení za vraždu svojho spoluobčana a za založenie lúpežného gangu, uviedlo saudskoarabské ministerstvo vnútra. Svoju obeť údajne spútali a bili po hlave. Rezort dodal, že rozsudky trestu smrti po ich odvolaní potvrdil najvyšší súd.

K ohláseniu ich popráv došlo len dva dni po tom, ako Rijád informoval, že v jediný deň popravil sedem ľudí usvedčených zo založenia a financovania teroristických organizácií.

Saudská Arábia patrí ku krajinám, ktoré udeľujú trest smrti vôbec najčastejšie. Tamojšie štátne médiá ani nešpecifikujú spôsob popravy, tá sa však často vykonáva odseknutím hlavy.

Za vlaňajší rok vykonala až 170 popráv. Dosiaľ najvyšší ročný počet, a síce 187 popráv, vykonali v tomto kráľovstve v roku 2019. Marec 2022 bol však rekordný v inom zmysle, za jediný deň tam totiž popravili 81 ľudí, za čo si vyslúžila odsúdenie zo strany medzinárodného spoločenstva.

Rijád tvrdí, že popravy sú nevyhnutné na "udržanie verejného poriadku", pričom korešpondujú s jeho výkladom islamského práva šaríja. Práve tresty smrti však podľa aktivistov podkopávajú obraz otvorenejšej a tolerantnejšej spoločnosti, akej víziu sa snaží dlhodobo nastoliť korunný princ Muhammad bin Salmán.