Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia vykonala tento rok už 90. popravu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Saudskoarabské justičné orgány vykonali dnes už 90. popravu v tomto roku, čím vyrovnali počet hrdelných trestov, ktoré táto monarchia realizovala za celý vlaňajšok.

Káhira 28. mája (TASR) - Saudskoarabské justičné orgány vykonali dnes už 90. popravu v tomto roku, čím vyrovnali počet hrdelných trestov, ktoré táto monarchia realizovala za celý vlaňajšok. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International.

Jubilejnú popravu vykonali v hlavom meste Rijád a týkala sa Pakistanca odsúdeného za bližšie nešpecifikovaný drogový delikt. Podľa Amnesty bola väčšina tohtoročných popráv v Saudskej Arábii vykonaná práve na základe obvinení z trestných činov spojených s drogovou kriminalitou.

Amnesty ďalej tvrdí, že nárast popráv v krajine je jedným z najprudších za niekoľko uplynulých desaťročí v rámci rovnakého obdobia. Kráľovstvo, ktoré uplatňuje prísny výklad islamského práva šaría, odmieta výzvy na zrušenie trestu smrti, argumentujúc tým, že zámerom je odradiť ďalších páchateľov.

Saudská Arábia uplatňuje najvyšší trest v prípadoch vraždy, ozbrojenej lúpeže, banditstva, znásilnenia, pašovania drog a čarodejníctva. Najbežnejšou metódou popráv je sťatie, pričom sa často deje na verejnosti.