Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Muž omylom podozrivý z vraždy Chášukdžího bol iba turista na dovolenke

Chášukdží, hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Foto: TASR/AP

Muž mal rovnakú štátnu príslušnosť, krstné meno aj priezvisko a rok narodenia ako Chálid Alutajbí, bývalý člen Saudskoarabskej kráľovskej gardy, zaradený do amerického aj britského sankčného zoznamu.

Paríž 10. decembra (TASR) - Saudskoarabský občan, zatknutý tento týždeň v Paríži pre podozrenie z účasti na vražde novinára Džamála Chášukdžího, bol iba turista, ktorý bol vo Francúzsku na dovolenke s kamarátom. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ oboznámený s vyšetrovaním prípadu, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Muža, ktorého prepustili v stredu, zadržali v utorok po tom, čo jeho pas skontroloval imigračný úrad na medzinárodnom parížskom Letisku Charlesa de Gaulla. Saudskoarab sa chystal odcestovať z Francúzska. Predstaviteľ dodal, že muž cestoval na platné víza.

Muž mal rovnakú štátnu príslušnosť, krstné meno aj priezvisko a rok narodenia ako Chálid Alutajbí, bývalý člen Saudskoarabskej kráľovskej gardy, zaradený do amerického aj britského sankčného zoznamu a v správe zadanej OSN označený ako účastník na vražde Chášukdžího z roku 2018.

Patronymum zadržaného muža - dané po krstnom mene otca (či deda) -, bolo iné v porovnaní s podozrivým Alutajbím, na ktorého je na žiadosť Turecka vydaný medzinárodný zatykač. Iné bolo aj číslo pasu zadržaného muža, uviedol spomínaný predstaviteľ a policajný zdroj.

V tureckej žiadosti o zatykač je uvedený rok narodenia, ale nie deň a mesiac, pritom ani tieto dva údaje sa nezhodovali s hľadaným podozrivým, dodali zdroje.

Takáto podobnosť pri kontrole pasu však stačila skeneru, ktorý upozorňuje pohraničnú políciu na prípadnú zhodu totožnosti s hľadanou osobou.

Na porovnávanie detailov v pase s detailmi osôb v zatykačoch sa používajú algoritmy. Ak nastane určitý stupeň zhody, systém vyšle členom pohraničnej stráže hlásenie a tí vedia, že je potrebné urobiť ďalšie kontroly, vysvetlil policajný zdroj.

Odtajnené hodnotenie amerických spravodajských služieb zverejnené vo februári obsahovalo informáciu, že operáciu s cieľom zajať alebo zabiť Chášukdžího schválil faktický vládca Saudskej Arábie, korunný princ Muhammad bin Salmán.

Saudskoarabská vláda poprela účasť korunného princa na zločine a odmietla aj zistenia v správe.

Novinára a kritika princa naposledy videli vojsť na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule 2. októbra 2018. Tureckí predstavitelia sú presvedčení, že jeho telo bolo rozštvrtené a odstránené. Jeho pozostatky sa nikdy nenašli, pripomenula agentúra Reuters.