Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabská koalícia povolila obnovenie letov OSN do Jemenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Jens Lärke v piatok povedal, že nie je jasné, aké predmety sa budú môcť prevážať v lietadlách.

Ženeva 24. novembra (TASR) - Koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá 6. novembra zaviedla vzdušnú, námornú a pozemnú blokádu Jemenu, povolila obnovenie letov OSN do jemenského hlavného mesta Saná od soboty 25. novembra. Informovala o tom v piatok samotná Organizácia Spojených národov.

Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Lärke povedal, že "po umožnení letov z jordánskeho hlavného mesta Ammán do jemenského Saná bude zrejme čoskoro nasledovať povolenie letov z Džibuti do Saná".

Lärke v piatok povedal, že nie je jasné, aké predmety sa budú môcť prevážať v lietadlách.

Uviedol: "Našťastie začíname vidieť určitý vývoj." Potom dodal, že OSN nezaznamenala "nijakú zásadnú zmenu", keď sa pokúšala dostať s humanitárnou pomocou do Jemenu po mori.

K hlavným núdzovým potrebám ľudí v Jemene patria vodné čerpadlá, ktoré pomôžu zlikvidovať obrovskú epidémiu cholery, a palivo, ktoré je nutné pre dopravu potravín a tovaru.