Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský korunný princ a Raísí telefonovali o Izraeli a Hamase

Iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Korunný princ Raísímu povedal, že Rijád je v spojení so všetkými medzinárodnými i regionálnymi účastníkmi s cieľom zastaviť stupňovanie napätia.

Rijád 12. októbra (TASR) - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a iránsky prezident Ebráhím Raísí prostredníctvom telefónu hovorili o vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na štvrtkové správy saudskoarabských médií.

Korunný princ Raísímu povedal, že Rijád je v spojení so všetkými medzinárodnými i regionálnymi účastníkmi s cieľom zastaviť stupňovanie napätia. Zdôraznil aj pevnú pozíciu Saudskej Arábie, ktorá podporuje Palestínčanov.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že Raísí a bin Salmán počas telefonátu hovorili aj o potrebe zastaviť vojnové zločiny voči Palestíne.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu spustilo masívny útok na Izrael z pásma Gazy. Izrael v reakcii vyhlásil vojnový stav a začal s protiútokmi na pozície hnutia v tomto pásme.

Izraelská armáda od začiatku konfliktu hlási najmenej 1200 obetí na strane Izraela. Úrady v pásme Gazy vo štvrtok oznámili, že od soboty tam bolo zabitých približne 1200 ľudí.

Analytici uvádzajú, že táto vojna uškodí možnému urovnaniu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou, píše AFP. Táto agentúra tiež pripomína, že Irán hnutie Hamas dlhodobo finančne a vojensky podporuje; účasť na sobotňajšom útoku však popiera.

Saudská Arábia a Irán v marci oznámili, že sa dohodli na obnovení diplomatických vzťahov. Tie boli prerušené v roku 2016, keď iránski demonštranti zaútočili proti saudskoarabskej diplomatickej misii. Demonštrácie vyvolala poprava šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.