Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský kráľ a princ telefonovali synovi zavraždeného novinára

Na archívnej snímke saudskoarabský kráľ Salmán. Foto: TASR/AP

Chášukdžího zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Rijád 22. októbra (TASR) - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán zatelefonoval synovi novinára Džamála Chášukdžího, zavraždeného na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule osobami, medzi ktorými sa údajne nachádzal aj člen kráľovského sprievodu. V pondelok ráno o tom informovala štátna Saudskoarabská tlačová agentúra (SPA) a následne agentúra AP.

Kráľ Salmán takisto zatelefonoval synovi Chášukdžího, Saláhovi.

Vo vyhláseniach zverejnených agentúrou SPA sa uvádza, že kráľ Salmán a korunný princ Muhammad "vyjadrili (pozostalému synovi) sústrasť".

Chášukdžího (59) zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že novinár, žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, z konzulátu odišiel. Kráľovstvo nakoniec v noci na sobotu priznalo novinárovu smrť na konzuláte, ale v rozpore s tvrdeniami tureckých úradov ju opísalo ako výsledok hádky a následného "pästného súboja".

Turecké médiá s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov uviedli, že skupina 15 Saudskoarabov odstránila Chášukdžímu prsty, zabila ho a rozštvrtila.

Novinár bol v článkoch kritický voči saudskoarabskému režimu a najmä voči korunnému princovi.