Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský kráľ Salmán pricestoval na štvordňovú návštevu Japonska

Saudskoarabský kráľ Salmán Foto: TASR/AP

Salmán je na mesačnom turné po ázijských krajinách. Jeho sprievod pozostáva z vyše 1000-členného personálu a stoviek luxusných limuzín.

Tokio 12. marca (TASR) - Saudskoarabský kráľ Salmán pricestoval dnes na návštevu Japonska. Na tokijskom letisku Haneda ho privítal japonský korunný princ Naruhito. Ide o prvú návštevu saudskoarabského monarchu v Japonsku za takmer 50 rokov, hoci 81-ročný Salmán zavítal do tejto krajiny už v roku 2014 ako princ.

Kráľ sa v pondelok stretne s japonským premiérom Šinzóom Abem, na utorok má naplánované prijatie u 83-ročného japonského cisára Akihita. Saudská Arábia je najväčším dodávateľom ropných produktov pre Japonsko, tretiu najväčšiu ekonomiku sveta, ktorá sa opiera práve o Blízky východ ohľadom energetických komodít.

Tokio dúfa, že kráľovu návštevu využije na rozšírenie vzťahov s Rijádom a diverzifikáciu svojho hospodárstva vrátane prebádania možností na zvýšenie japonských investícií v neenergetických sektoroch, akými je napríklad výroba, uviedli japonskí činitelia, ktorých na svojej webovej stránke citoval denník The Straits Times.

Salmán, ktorý je na mesačnom turné po ázijských krajinách, sa v Japonsku zdrží do stredy. Za sebou má už pobyt v Malajzii a Indonézii. Z Japonska odcestuje do Číny a na Maldivy. Jeho sprievod pozostáva z vyše 1000-členného personálu a stoviek luxusných limuzín. V Tokiu si jeho delegácia zarezervovala 1200 hotelových izieb.