Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský kráľ vyzval Irán, aby sa prestal správať negatívne

Na archívnej snímke saudskoarabský kráľ Salmán. Foto: TASR/AP

Dúfame, že (Irán) zmení svoju politiku a negatívne správanie v regióne a že bude smerovať k dialógu a spolupráci, uviedol Salmán.

Rijád 30. decembra (TASR) – Saudskoarabský kráľ Salmán vyzval vo štvrtok Irán – úhlavného nepriateľa svojej krajiny – aby sa v regióne prestal "správať negatívne". Urobil tak po tom, ako Rijád obvinil Teherán, že pomáha jemenským povstalcom podnikať útoky na Saudskú Arábiu, informuje agentúra AFP.

Panovník, ktorý v piatok oslávi 86. narodeniny, však zjavne zmiernil svoj tón voči islamskej republike, keď ešte vlani vyzýval svetové veľmoci na tvrdý postoj proti Teheránu.

"Dúfame, že (Irán) zmení svoju politiku a negatívne správanie v regióne a že bude smerovať k dialógu a spolupráci," uviedol Salmán vo vyhlásení, ktoré zverejnila oficiálna tlačová agentúra SPA. "Destabilizujúci prístup iránskeho režimu k bezpečnosti v regióne sledujeme s veľkým znepokojením."

Rijád a Teherán, medzi ktorými už desaťročia panuje nepriateľstvo, stoja na opačných stranách celého radu regionálnych konfliktov vrátane vojny v Jemene, kde Saudská Arábia vedie vojenskú koalíciu bojujúcu proti Iránom podporovaným povstalcom húsíom.

Obe krajiny viedli od apríla tohto roka už niekoľko kôl rozhovorov zameraných na zlepšenie vzťahov. Kráľ Salmán však v najnovšom vyjadrení obvinil Irán z podpory "teroristických húsíjských milícií, ktorá predlžuje vojnu v Jemene, zhoršuje tamojšiu humanitárnu situáciu a ohrozuje bezpečnosť kráľovstva".