Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský minister: Asad musí odísť, inak nebude IS porazený

Ádil Džubajr Foto: TASR/AP

Džubajr vyhlásil, že Saudská Arábia pracuje na dosiahnutí politickej zmeny v Sýrii, aby bol moci zbavený muž, ktorý je najväčším magnetom na extrémistov a teroristov v regióne.

Mníchov 13. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí Saudskej Arábie Ádil Džubajr dnes opäť zopakoval, že sýrsky prezident Bašár Asad musí odísť z funkcie, aby bolo možné v Sýrii poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Vyjadril pritom presvedčenie, že sa podarí dosiahnuť "politickú zmenu" v Sýrii.

Džubajr vystúpil s prejavom na významnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Pridal sa tak k šéfom diplomacií celosvetových a regionálnych veľmocí, ktorí už predtým na intenzívnych rokovaniach o Sýrii dosiahli dohodu o dočasnom "zastavení nepriateľských akcií" v tejto blízkovýchodnej krajine.

Džubajr vyhlásil, že Saudská Arábia pracuje na dosiahnutí politickej zmeny v Sýrii, aby bol moci zbavený "muž, ktorý je najväčším magnetom na extrémistov a teroristov v regióne". Minister dodal: "To je naším cieľom a ten dosiahneme".

"Kým nenastane v Sýrii zmena, Dáiš tam nebude porazený," zdôraznil Džubajr, pričom použil arabskú skratku pre staršie pomenovanie IS - Islamský štát v Iraku a Levante.