Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský minister sľúbil pravdu po vyšetrení novinárovej smrti

Členka tureckej Asociácie ľudských práv drží portrét saudskoarabského novinára a kritika vlády v Rijáde Džamála Chášukdžího počas protestu pred saudskoarabským konzulátom 9. októbra 2018 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Minister sa takisto zaviazal, že kráľovstvo zavedie mechanizmy, ktoré zaistia, aby sa niečo také už nikdy nemohlo znova stať.

Jakarta 23. októbra (TASR) - Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr v utorok vyhlásil, že vyšetrovanie zabitia novinára Džamála Chášukdžího prinesie pravdu o tom, čo sa stalo.

Minister sa takisto zaviazal, že kráľovstvo zavedie mechanizmy, ktoré zaistia, aby sa "niečo také už nikdy nemohlo znova stať".




Džubajr sa takto vyjadril na návšteve Indonézie, len niekoľko hodín pred tým, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa očakávania zverejní podrobnosti o zisteniach svojej krajiny v tomto prípade, pripomenula tlačová agentúra AP.



Podľa slov Džubajra je Saudská Arábia odhodlaná zabezpečiť, že "vyšetrovanie bude dôkladné a úplné, že pravda bude odhalená a že zodpovedné osoby budú postavené pred spravodlivosť".

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží zomrel 2. októbra počas návštevy na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule. Kráľovstvo trvá na tom, že novinár zomrel pri bitke, ktorá nasledovala po hádke. Tureckí predstavitelia vyhlásili, že na 59-ročného Chášukdžího zaútočil 15-členný saudskoarabský tím a zabil ho.