Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský minister zahraničných vecí pricestoval do Iránu

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán Saúd. Foto: TASR/AP

Fajsal bin Farhán Saúd sa má v Teheráne stretnúť s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom.

Teherán 17. júna (TASR) - Saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán Saúd pricestoval v sobotu do Iránu. Cieľom je dokončiť proces obnovy diplomatických vzťahov medzi týmito dvomi krajinami, uviedli iránske štátne médiá. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Fajsal bin Farhán Saúd sa má v Teheráne stretnúť s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom. Takisto má oficiálne uviesť do prevádzky veľvyslanectvo Saudskej Arábie v iránskom hlavnom meste.

Obe krajiny v predchádzajúcich týždňoch opätovne otvorili svoje diplomatické misie v Riijáde i Teheráne. Predchádzala domu marcová dohoda o obnovení vzájomných vzťahov, ktorú sprostredkovala Čína.

Saudská Arábia a Irán prerušili diplomatické vzťahy v roku 2016, keď iránski demonštranti po poprave prominentného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii zaútočili v Teheráne na jej ambasádu. Obe regionálne mocnosti v Perzskom zálive tiež podporovali znepriatelené sily v občianskej vojne v Jemene - Saudská Arábia tamojšiu vládu a Irán povstalcov.