Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Savčenková priznala, že na východe Ukrajiny zabíjala ozbrojencov

Pilotka Nadežda Savčenková vo väzbe Foto: TASR/AP

Jediné, čo som nikdy nedokázala urobiť, bolo mieriť na neozbrojených ľudí. Som vojačka, nie vrah, vyhlásila Savčenková.

Moskva/Kyjev 3. februára (TASR) - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková dnes počas súdneho vypočúvania v meste Doneck v Rostovskej oblasti na juhu Ruska pripustila, že počas ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny "bola nútená zabíjať ľudí". Súčasne však zdôraznila, že nikdy nestrieľala do neozbrojených, informovala dnes agentúra TASS.

"Jediné, čo som nikdy nedokázala urobiť, bolo mieriť na neozbrojených ľudí. Som vojačka, nie vrah," vyhlásila Savčenková. Dôrazne potom zopakovala, že nikdy nemierila na neozbrojených ľudí ani vtedy, ak patrili do nepriateľského tábora.

"Niet zbraní, niet boja. Ak do mňa strieľajú, pálim tiež... Zabíjala som tých, ktorí sa snažili zabiť mňa. Zabíjala som tých, ktorí útočili na moju vlasť. Zabíjala som pri obrane. Nikdy som nezabíjala kvôli zlému úmyslu," vysvetlila dnes Savčenková pri výsluchu prokurátorom.

Súdne pojednávania so Savčenkovou pokračujú od 22. septembra minulého roka. Ukrajinka je od 25. júla vo vyšetrovacej väzbe v Novočerkassku na juhu Ruska.

Obžaloba tvrdí, že Savčenková, vtedy príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, vlani 17. júla naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo Savčenkovú zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom. Obžaloba tvrdí, že Savčenková sama nelegálne prekročila ruskú štátnu hranicu.