Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Savčenková vraj konala na základe nepravého listu prezidenta Porošenka

Väznená ukrajinská pilotka Nadija Savčenková sedí počas súdneho procesu v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska v stredu 9. marca 2016. Foto: TASR/AP

Ruská prokuratúra Savčenkovú viní z vraždy dvoch ruských novinárov, pokusu o vraždy a za protizákonné prekročenie hranice do Ruska a žiada pre ňu trest 23 rokov väzenia a finančnú pokutu.

Moskva 10. marca (TASR) - Rozhodnutie ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej - väznenej v Rusku a čeliacej tam obvineniu z vraždy dvoch novinárov - opäť prijímať vodu, avšak nie tuhú stravu, bolo dôsledkom údajne nepravého posolstva ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Savčenkovej právnych zástupcov Marka Fejgina a Nikolaja Polozova.

Komici Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov, ktorí už "dostali" aj britskú hudobnú stálicu Eltona Johna údajným telefonátom od ruského prezidenta Vladimira Putina, v ruských médiách informovali, že inkriminovanú písomnosť dostali k Savčenkovej advokátom práve oni. Obaja právni zástupcovia predpokladajú však za akciou skôr ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).

Zatiaľ nevedno, či toto odhalenie zmení rozhodnutie Savčenkovej pokračovať v spomínanom režime až do 21. marca. Na tento deň je naplánovaný začiatok záverečného pojednávania procesu, na ktorom by sa obžalovaná, ďalší aktéri v súdnej sieni, ako aj verejnosť mali dozvedieť rozsudok.

Fejgin pôvodne prostredníctvom sociálnej siete Twitter citoval z údajného Porošenkovho vyhlásenia slová: "Nechceme, aby sa váš zdravotný stav zhoršil. Potrebujeme zdravú Nadiju Savčenkovú... symbol našej slobody, ktorý by sa čoskoro ocitol doma, ktorý by mohol byť príkladom pre ostatných. Myslím, že na toto sa vaša aktivita neobmedzí (...) chcel by som vás vidieť v našej obnovenej vláde".

Ruská prokuratúra Savčenkovú viní z vraždy dvoch ruských novinárov, pokusu o vraždy a za protizákonné prekročenie hranice do Ruska a žiada pre ňu trest 23 rokov väzenia a finančnú pokutu. Savčenková vinu odmieta.