Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Schallenberg pozval Turecko a Arménsko na rokovania do Viedne

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že Arménsko a Turecko spolu susedia, neudržiavajú vzájomné diplomatické vzťahy a hranice medzi nimi sú už od roku 1993 uzatvorené.

Viedeň 4. februára (TASR) - Stretnutie s cieľom obnoviť historicky napäté diplomatické vzťahy medzi Arménskom a Tureckom sa uskutoční vo Viedni 24. februára, oznámil vo štvrtok rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Informovala o tom v noci na piatok agentúra DPA.

Schallenberg pozval do Viedne tureckého veľvyslanca Serdara Kiliča a podpredsedu arménskeho parlamentu Rubena Rubinjana. Obaja sa stretli na prvom kole turecko-arménskych rokovaní o normalizácii vzájomných vzťahov v januári v ruskej metropole Moskva. Obe strany sa vtedy dohodli na ich pokračovaní.

Napriek tomu, že Arménsko a Turecko spolu susedia, neudržiavajú vzájomné diplomatické vzťahy a hranice medzi nimi sú už od roku 1993 uzatvorené.

V roku 2009 v Zürichu Arménsko a Turecko podpísali dokumenty, na základe ktorých malo dôjsť k obnoveniu diplomatických vzťahov. Tieto dohody však žiadna zo strán napokon neratifikovala a Arménsko ich v roku 2018 vyhlásilo za anulované.

Vzťahy medzi krajinami sa ešte viac skomplikovali v roku 2020 po tom, čo Ankara pomohla Azerbajdžanu získať naspäť územia v spornom regióne Náhorný Karabach, píše DPA.