Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Schembri údajne plánoval zabitie sprostredkovateľa vraždy novinárky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Theuma pred súdom svedčil, že mu Fenech dal 150.000 eur, aby zaplatil trom nájomným vrahom, ktorí mali zavraždiť Caruanovú-Galiziovú.

Valletta 8. júna (TASR) - Taxikár Melvin Theuma, ktorý údajne sprostredkoval vraždu maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, v pondelok pred súdom vypovedal, že ho podnikateľ Yorgen Fenech a bývalý premiérov spolupracovník Keith Schembri plánovali zabiť. Informovala o tom agentúra DPA.

Fenech je obvinený zo spolupáchateľstva pri vražde Caruanovej- Galiziovej, ktorá prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu nálože umiestnenej v jej aute. Fenech tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že skutočným strojcom novinárkinej vraždy bol Keith Schembri, "pravá ruka" vtedajšieho premiéra Josepha Muscata.

Schembri poprel akúkoľvek účasť na plánovaní vraždy a zatiaľ nebol obvinený zo žiadneho zločinu.

Theuma pred súdom svedčil, že mu Fenech dal 150.000 eur, aby zaplatil trom nájomným vrahom, ktorí mali zavraždiť Caruanovú-Galiziovú.

Polícia našla v Theumovom dome rukou písaný list, ktorý nasvedčoval, že do plánovania vraždy bol zapletený aj Schembri. Theuma však tvrdí, že nemá spoľahlivý dôkaz o Schembriho účasti na vražde.

Novinárka Caruanová-Galiziová písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala dlhotrvajúce protesty znepokojených občanov.