Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Eurokomisár: Na záchranu Schengenu zostáva EÚ posledných 10 dní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Avramopulos mal takto reagovať na čoraz častejšie uchyľovanie sa štátov EÚ k jednostrannému sprísňovaniu režimu na svojich hraniciach.


Brusel 25. februára (TASR) - Európskej únii zostáva už iba desať dní na to, aby výrazne obmedzila prílev migrantov z Turecka a odvrátila tak hrozbu zrútenia schengenského systému. Komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos to povedal dnes po zasadnutí ministrov spravodlivosti a vnútra členských štátov EÚ v Bruseli.

"V najbližších desiatich dňoch potrebujeme vidieť hmatateľné a jasné výsledky. Inak je tu riziko, že sa celý systém úplne zrúti," uviedol Avramopulos vo vyhlásení. "My všetci nesieme zodpovednosť za to, aby sme zvýšili naše úsilie o uplatnenie dohodnutých európskych riešení. Niet času na nekoordinované akcie," dodal po dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci, ktoré bolo venované hľadaniu spoločných riešení migračnej krízy.

Podľa agentúry Reuters týmito slovami narážal na čoraz častejšie uchyľovanie sa štátov EÚ k jednostrannému sprísňovaniu režimu na svojich hraniciach, čo vedie k narúšaniu schengenskej zóny voľného pohybu. Uvedená lehota predstavuje obdobie pred mimoriadnym summitom EÚ o migrácii, ktorý sa bude konať 7. marca.

Ministri v rámci dnešného zasadnutia absolvovali pracovný obed s vysokým komisárom OSN pre utečencov Filippom Grandim, s ktorým sa podľa Avramopulosa dohodli na koordinovaných krokoch s cieľom urýchliť plnenie tzv. Akčného plánu EÚ-Turecko. Na základe tohto plánu by okrem iného mala EÚ poskytnúť tri miliardy eur na lepšiu starostlivosť o sýrskych utečencov v Turecku.