Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Iráne vystúpi prvá západná skupina od islamskej revolúcie

Skupina Schiller. Foto: www.wikipedia.com

Skupina Schiller odohrá v hlavnom meste Teherán sériu piatich koncertov, pričom prvé dva z nich - pondelkový a utorkový - sú už vypredané.

Teherán 11. decembra (TASR) - Nemecká elektronická formácia Schiller sa stane prvou skupinou populárnej hudby zo Západu, ktorá vystúpi v Iráne od islamskej revolúcie v roku 1979. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Skupina odohrá v hlavnom meste Teherán sériu piatich koncertov, pričom prvé dva z nich - pondelkový a utorkový - sú už vypredané. Skupinu tvorí iba jeden člen Christopher von Deylen, ktorý na nahrávkach svojich skladieb spolupracuje s množstvom rozličných vokalistov a inštrumentalistov.

Formácia vznikla v roku 1998 ako duo. Medzi iránskymi fanúšikmi európskej modernej hudby je dlhodobo obľúbená, hoci hudba zo Západu je tamojšími konzervatívnymi duchovnými považovaná za súčasť "kultúrnej invázie".



V roku 2008 sa iránska promotérska organizácia TS pokúsila zorganizovať v Teheráne vystúpenie britsko-írskeho rockového speváka Chrisa de Burgha. Koncert bol však na poslednú chvíľu zrušený po tom, ako vplyvní klerici toto podujatie vetovali, a to napriek tomu, že TS mala povolenie od iránskeho ministerstva kultúry.

Odvtedy, ako bol v tomto roku opätovne zvolený za prezidenta Iránu umiernený Hasan Rúhání, však islam zohráva v tamojšej politike, spoločnosti i kultúre už menej významnú úlohu.

Skupina Schiller vydala dosiaľ deväť štúdiových albumov, z ktorých štyri sa dostali na prvú priečku nemeckých rebríčkov. Na konte má aj viacero koncertných a kompilačných albumov. Venuje sa tiež vytváraniu remixov.