Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Približne 300 Maďarov požadovalo odstúpenie Schmitta pre plagiatorstvo

Prezident Maďarskej republiky Pál Schmitt Foto: TASR/Vladimír Benko

Z výsledkov vyšetrovania vyplýva, že Schmitt sa v dizertačnej práci neodvolal na použité zdroje, nepoužil úvodzovky a nevyjadril ani vďaku.

Budapešť 27. marca (TASR) - Skupina 300 ľudí požadovala odstúpenie Schmitta kvôli plagiátorstvu

Skupina približne 300 ľudí požadovala dnes na budapeštianskom Kossuthovom námestí odstúpenie prezidenta Pála Schmitta. Univerzitná vyšetrovacia komisia totiž dnes zverejnila správu, podľa ktorej Schmitt pri písaní svojej dizertačnej práce v roku 1992 použil nezvyčajne rozsiahle pasáže z iných prác, ale formálne jeho dielo vyhovovalo požiadavkám vtedajšej Univerzity telesnej výchovy.

Ako uviedol maďarský server hvg.hu, flashmobu - bleskovej improvizovanej akcie, ktorú zorganizovala prostredníctvom sociálnej siete Facebook opozičná strana Politika môže byť iná (LMP) a trvala pol hodinu, sa zúčastnili najmä mladí ľudia s vysokoškolským diplomom.

Účastníci zdôrazňovali, že na získanie diplomu vynaložili obrovské úsilie a podľa nich by Schmitt mal odstúpiť z funkcie hlavy štátu.

Podľa servera na podujatie dozeralo iba niekoľko policajtov.

V reakcii na správu vyšetrovacej komisie sa ozvali aj ďalšie opozičné strany, ktoré vnímajú dokument komisie ako potvrdenie plagiátorstva a tiež trvajú na odchode Schmitta z postu prezidenta. Vládnuce strany považujú zverejnením správy záležitosť za uzatvorenú.

Maďarskému prezidentovi titul nezoberú, i keď práca má nedostatky



Dizertačná práca maďarského prezidenta Pála Schmitta má síce nedostatky, ale formálne vyhovuje požiadavkám praxe niekdajšej Univerzity telesnej výchovy. Uvádza sa to v dnes zverejnenej oficiálnej správe odbornej komisie, ktorej úlohou bolo objasniť podozrenie z plagiátorstva.

Komisia Fakulty telesnej výchovy a športu Semmelweissovej univerzity v Budapešti zverejnila správu na svojej internetovej stránke o deň skôr, než bol stanovený termín.

Podľa správy text Schmittovej práce obsahuje nezvyčajne rozsiahle pasáže diel iných autorov. Táto skutočnosť mala byť odhalená v priebehu jej hodnotenia, čo je odbornou chybou vtedajšej Univerzity telesnej výchovy. "Autor dizertačnej práce si takto mohol myslieť, že spĺňa požiadavky," tvrdí komisia.

Z výsledkov vyšetrovania okrem iného vyplýva, že Schmitt sa v dizertačnej práci neodvolal na použité zdroje, nepoužil úvodzovky a nevyjadril ani vďaku, čo je zvyčajné v prípadoch, ak pri písaní dizertačnej práce pomohli vedci, prípadne ak s nejakými vedcami na danej téme autor spolupracoval.

Päťčlennú komisiu zriadil 23. januára dekan Fakulty telesnej výchovy a športu Semmelweissovej univerzity v Budapešti Miklós Tóth.

Maďarský týždenník Heti Világgazdaság na svojej internetovej stránke začiatkom roka informoval, že takmer 180 strán Schmittovej dizertačnej práce je doslovným prekladom a prevzatím štúdie bulharského športového historika Nikolaja Georgieva, napísanej vo francúzštine.

Pál Schmitt, ktorý bol v rokoch 1990-2010 predsedom Maďarského olympijského výboru (MOV), svoju doktorskú prácu s názvom "Analýza programu olympijských hier novodobých dejín" predložil v roku 1992 a získal za ňu najvyššie hodnotenie. Jeho argumentáciu, že spolupracoval s Georgievom, s ktorým ho spájalo úzke priateľstvo, spochybnila pre maďarské médiá Georgievova dcéra.