Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Schôdzka exekutív EÚ a Africkej únie bude v znamení utečeneckej krízy

Prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, archívne foto Foto: TASR/AP

Juncker v súvislosti s prebiehajúcou krízou v Líbyi a dramatickou situáciu utečencov v Stredomorí zdôraznil, že EÚ musí posilniť spoluprácu s krajinami severnej Afriky a subsaharskej Afriky.

Brusel 21. apríla (TASR) - Exekutíva EÚ dnes pripomenula, že v stredu sa v Bruseli uskutoční výročná schôdzka Európskej komisie (EK) a Komisie Africkej únie (AÚ). Ide o najväčšie podujatie roka na úrovni EÚ-Afrika.

Predseda EK Jean-Claude Juncker oznámil, že rámci podujatia privíta predsedníčku Komisie Africkej únie Nkosazanu Dlaminiovú-Zumovú a členov jej delegácie. Juncker od svojho nástupu do funkcie v novembri 2014 s delegáciou Africkej únie ešte oficiálne nerokoval.

"Chceme stavať na dobrých výsledkoch, ktoré boli dosiahnuté na minuloročnom summite EÚ-Afrika, a ubezpečiť sa, že naše partnerstvo bude aj naďalej prinášať výsledky," uviedol Juncker v správe pre médiá. Dodal, že stredajšia schôdzka bude novou šancou zamerať spoločné úsilie na oblasť migrácie, ktorá pre obe strany predstavuje veľkú výzvu.

Juncker v súvislosti s prebiehajúcou krízou v Líbyi a dramatickou situáciu utečencov v Stredomorí zdôraznil, že EÚ musí posilniť spoluprácu s krajinami severnej Afriky a subsaharskej Afriky.

Ešte pred začatím schôdzky exekutív oboch organizácií EÚ oficiálne spustí program vo výške 80 miliónov eur, zameraný na zvyšovanie odolnosti krajín subsaharskej Afriky voči prírodným pohromám. Krajiny tohto regiónu pravidelne čelia suchám spôsobujúcim nedostatok úrody.

Program pomoci v mene EÚ podpíše eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, za Komisiu AÚ to bude jej podpredseda Erastus Mwencha. Táto dohoda z exekutívy Africkej únie vytvorí kľúčového hráča pre znižovanie rizík prírodných katastrof na africkom kontinente.