Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Trumpov tím poprel správy o summite s Putinom na Islande

Ruský prezident V. Putin a novozvolený prezident USA D. Trump (kombosnímka) Foto: TASR/AP

Avizovaný summit prezidentov USA a Ruska sa mal konať v islandskom hlavnom meste Reykjavík.

Washington 15. januára (TASR) - Členovia asistentského tímu novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa popreli dnes zverejnené správy o tom, že nastávajúci šéf Bieleho domu plánuje summit s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na Islande ako svoju prvú zahraničnú cestu v úrade.

Sean Spicer, ktorý sa stane novým tlačovým hovorcom Bieleho domu, na sociálnej sieti Twitter v noci nadnes napísal, že daná správa, publikovaná viacerými svetovými denníkmi, "je na 100 percent nepravdivá", informuje webový portál rozhlasovej spravodajskej stanice Slobodná Európa (RFE/RL).

"Táto správa je výmysel," uviedol pre agentúru Reuters ďalší nemenovaný Trumpov pobočník.

Avizovaný summit sa mal konať v islandskom hlavnom meste Reykjavík. V októbri 1986 sa tu uskutočnilo historické stretnutie vtedajších najvyšších predstaviteľov Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu - Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova. Išlo o dôležitý krok smerom k ukončeniu studenej vojny.

Trump, ktorý bude 20. januára inaugurovaný za 45. amerického prezidenta, sa opakovane vyjadril, že chce zlepšiť bilaterálne vzťahy svojej krajiny s Ruskom a vyzdvihol i Putinove vodcovské kvality.

Dosluhujúci prezident USA Barack Obama predĺžil 13. januára platnosť všetkých amerických sankcií voči Moskve v snahe znemožniť novej Trumpovej administratíve ich prípadné stiahnutie. Obama to odôvodnil ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym a podporou proruských separatistov v Donbase.