Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Schôdzka o riešení patu vo Venezuele sa skončila bez výsledku

Na archívnej snímke z 13. apríla 2023 venezuelský prezident Nicolás Maduro dvíha zaťatú päsť nad hlavu počas zhromaždenia v Caracase. Foto: TASR/AP

Na stretnutí, ktoré s podporou Spojených štátov hostí kolumbijský prezident Gustavo Petro, sa zúčastňujú Španielsko, Británia, Argentína, Brazília i ďalšie krajiny.

Bogota 26. apríla (TASR) - Schôdzka v kolumbijskej metropole Bogota, ktorej cieľom bolo oživiť rokovania vlády venezuelského prezidenta Nicolása Madura s opozičnými politickými stranami, nepriniesla konkrétne výsledky. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

Jej účastníci – zástupcovia 19 krajín a Európskej únie – sa však dohodli na ďalšom stretnutí, dodala agentúra AFP citovaná agentúrou TASR.

K zhode dospeli aj v tom, že prezidentské voľby v roku 2024 musia byť slobodné a transparentné. Podľa AFP o konštatoval kolumbijský minister zahraničných vecí Álvaro Leyva.

Na stretnutí, ktoré s podporou Spojených štátov hostí kolumbijský prezident Gustavo Petro, sa zúčastňujú Španielsko, Británia, Argentína, Brazília i ďalšie krajiny.

Schôdzka má pomôcť Madurovi a opozícii obnoviť rokovania zamerané na slobodné voľby a umožniť zrušenie sankcií voči venezuelskej vláde.

Petro sa cez víkend stretol so zástupcami Jednotnej platformy, ktorá zastupuje časť venezuelskej opozície. Opozícia ani vláda sa na konferencii v Bogote priamo nezúčastňovali.

Jednotná platforma vyjadrila konferencii v Bogote podporu, aj keď niektoré frakcie spochybnili úlohu Kolumbie ako sprostredkovateľa.

Venezuelská opozícia, ktorú podporujú mnohé krajiny vrátane Spojených štátov, neuznala Madurovo znovuzvolenie v roku 2018 – vo voľbách vnímaných vo všeobecnosti ako zmanipulované.

V roku 2019 Washington zosilnil sankcie voči Caracasu, ktoré boli prvýkrát uvalené v roku 2015 v dôsledku brutálneho potlačenia protivládnych protestov z roku 2014.

Agentúra AFP vo svojej správe doplnila výrok nemenovaného predstaviteľa venezuelského vedenia, ktorý uviedol, že slobodné prezidentské voľby v roku 2024 závisia od zrušenia sankcií.