Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Scholz a Macron sa v Paríži pokúsili zmierniť napätie

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz počas stretnutia v Elyzejskom paláci v Paríži 26. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Štátnici mali počas pracovného obeda v Elyzejskom paláci rokovať o situácii na Ukrajine, píše AP.

Paríž 26. októbra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu v Paríži stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom s cieľom zmierniť napätie medzi oboma krajinami. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky denníka Die Welt.

Štátnici mali počas pracovného obeda v Elyzejskom paláci rokovať o situácii na Ukrajine, píše AP. Nemecké média informovali, že spoločná tlačová konferencia, ktorú vopred avizovala nemecká strana, sa po stretnutí neuskutočnila.

Hovorca francúzskej vlády Olivier Véran povedal, že Scholzova návšteva potvrdzuje schopnosť oboch krajín "prekonať ťažkosti, keď priority jednej z krajín nie sú v zhode s prioritami tej druhej".

"Sila dvojice Francúzsko-Nemecko je v tom, že sú vždy schopné navzájom vychádzať a posúvať Európu vpred," povedal Verán.

Pôvodne sa malo uskutočniť aj stretnutie vládnych kabinetov Nemecka a Francúzska, bolo však posunuté na január, píše AP. Paríž i Berlín uviedli, že dosiahnutie zhody na niektorých bilaterálnych záležitostiach si ešte stále vyžaduje prácu.

Obe najsilnejšie ekonomiky EÚ majú zvyčajne rozdielne názory na obranu, energetiku a ďalšie záležitosti, pripomína AP.