Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Scholz a Söder vyjadrili úctu zosnulému Kissingerovi

Na archívnej snímke z 11. júna 1974 americký šéf diplomacie Henry Kissinger gestikuluje počas tlačovej konferencie v Salzburgu. Foto: TASR/AP

Kissinger sa narodil v 27. mája 1923 v meste Fürth približne 170 kilometrov severne od Mníchova.

Mníchov 30. novembra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a bavorský premiér Markus Söder vo štvrtok vyjadrili úctu bývalému americkému ministrovi zahraničných vecí Henrymu Kissingerovi. Bavorský rodák zomrel v stredu vo veku 100 rokov. TASR správu prevzala z agentúry DPA a sociálnej siete X.

"Bavorsko smúti za Henrym Kissingerom," napísal Söder. Kissingera označil za významného štátnika s prezieravosťou a rozsiahlym analytickým postrehom, ktorými dokázal ľudí presvedčiť.



"Bol jedným z najdôležitejších a najmúdrejších zahraničných politikov minulého storočia," uviedol. Pripomenul, že niektoré Kissingerove postoje sa nevyhli sporom.

"Henry Kissinger formoval americkú zahraničnú politiku ako málokto," napísal Scholz na sociálnej sieti. Pripomenul význam jeho oddanosti k transatlantickému priateľstvu medzu USA a Nemeckom aj jeho blízkosť k rodnej krajine. "Svet stráca výnimočného diplomata," uviedol.

Kissinger sa narodil v 27. mája 1923 v meste Fürth približne 170 kilometrov severne od Mníchova. "Je navždy spojený so svojím bývalým domovom a židovskou komunitou," dodal Söder. Kissinger rodné mesto naposledy navštívil v júni tohto roka. Söder mu vtedy pri príležitosti 100. narodenín odovzdal najvyššie regionálne štátne vyznamenanie - bavorský Maximiliánov rád.

Kissingerova rodina v roku 1938 emigrovala do USA. Od 22. septembra 1973 do 20. januára 1977 viedol americkú diplomaciu a v rokoch 1969 až 1975 bol poradcom amerického prezidenta v oblasti bezpečnosti. Zomrel v stredu vo svojom dome v americkom štáte Connecticut.