Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Scholz sa stretne v Bielom dome s Bidenom, rokovať budú o Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Schol. Foto: TASR/AP

Scholz a americký prezident Joe Biden chcú zabrániť rozpadu pomoci smerovanej Ukrajine od západných spojencov s blížiacim sa druhým výročím začiatku vojny.

Washington 9. februára (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v noci vo štvrtok do Washingtonu na krátku jednodňovú návštevu, ktorá bude zameraná predovšetkým na ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. V piatok ráno o tom informovala agentúra DPA.

Spojené štáty a Nemecko sú dôležitými dodávateľmi zbraní pre Ukrajinu, ktorá sa bráni invázii Ruska. Scholz a americký prezident Joe Biden chcú zabrániť rozpadu pomoci smerovanej Ukrajine od západných spojencov s blížiacim sa druhým výročím začiatku vojny. V piatok popoludní sa preto stretnú v Bielom dome. Ich stretnutie potrvá asi hodinu a okrem Ukrajiny budú rokovať aj o prebiehajúcom konflikte na Blízkom východe a júlom summite NATO.

Na piatok nemá nemecký kancelár v Spojených štátoch naplánovanú tlačovú konferenciu, píše DPA. Scholz a Biden sa však podľa nej stretnú s verejnosťou na niekoľko minút na začiatku svojich rokovaní v Oválnej pracovni Bieleho domu a možno prednesú niekoľko slov na adresu konfliktu na Ukrajine.

Po príchode do USA Scholz vo štvrtok večeral v rezidencii nemeckého veľvyslanca vo Washingtone s americkými senátormi vrátane republikánskych. Republikáni pritom v súčasnosti v americkom Kongrese blokujú pomoc v hodnote niekoľkých miliárd pre Ukrajinu, ktorej schválenie žiada Biden.

"Ukrajina potrebuje všetku našu pomoc, aby sa ubránila pred agresiou Ruska," uviedol Scholz na sociálnej sieti X po večeri.

Scholz sa v súčasnosti podľa DPA snaží presvedčiť partnerov z Európskej únie, predovšetkým ekonomicky silné krajiny ako Francúzsko a Španielsko, aby Ukrajine poskytli viac vojenskej pomoci. Odpoveď krajín je však zatiaľ umiernená.