Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Scholz sa v Tel Avive musel ukryť do protileteckého krytu

Na snímke zľava nemecký kancelár Olaf Scholz a izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas tlačovej konferencie po stretnutí v Tel Avive 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Scholz pristál v Izraeli v utorok v poobedňajších hodinách.

Tel Aviv 17. októbra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa počas utorňajšej návštevy Izraela musel ísť na niekoľko minút skryť do protileteckého krytu v budove nemeckého veľvyslanectva v Tel Avive po tom, čo sa v izraelskej metropole rozozvučal raketový poplach, informovala agentúra DPA s odvolaním na zdroje blízke kancelárovi.

Podľa DPA bolo možné počuť v centre Tel Avivu niekoľko tlmených výbuchov zo systému protivzdušnej obrany Železná kupola. Agentúra poznamenáva, že toto mesto je relatívne bezpečné v porovnaní s inými časťami Izraela, avšak aj v Tel Avive sa niekoľkokrát do dňa rozozvučia raketové alarmy.

Scholz pristál v Izraeli v utorok v poobedňajších hodinách. Počas svojej návštevy v Tel Avive ubezpečil, že Nemecko bude vždy stáť po boku Izraela, pričom opäť pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za zavraždenie miliónov Židov v období nacizmu.

Zároveň uviedol, že Nemecko kategoricky odsudzuje teroristický útok Hamasu na izraelských občanov, ako aj ich únosy. Poznamenal, že medzi unesenými sú i občania Nemecka, ktoré aj preto bude nápomocné v snahách o prepustenie všetkých rukojemníkov.

Nemecko sa podľa Scholza bude snažiť zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu. Vyhlásil tiež, že Nemecku nie je ľahostajná humanitárna situácia v Gaze.