Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Scholz: Skupina G7 sa dohodla na podpornej platforme pre Ukrajinu

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Na online schôdzke sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Berlín 12. decembra (TASR) - Lídri krajín skupiny G7 sa v pondelok dohodli na kľúčových prvkoch platformy na koordináciu finančnej podpory pre Ukrajinu, oznámil v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Cieľom je teraz rýchlo vybudovať túto platformu s účasťou Ukrajiny, medzinárodných finančných inštitúcií a ďalších partnerov," spresnil Scholz po online rokovaniach skupiny G7.

Na online schôdzke sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konala sa v predvečer summitu v Paríži, ktorý sa bude venovať povojnovej obnove Ukrajiny a okamžitej pomoci, ktorú môžu spojenci Ukrajine poskytnúť počas nadchádzajúcej zimy.

Nemecký kancelár ďalej uviedol, že obnova Ukrajiny "je možno porovnateľná s Marshallovým plánom" Spojených štátov v Európe po druhej svetovej vojne.

Skupina G7 pozostáva z Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a Spojených štátov a v súčasnosti jej predsedá práve Nemecko.

Scholz podrobnosti o pripravovanej platforme neuviedol. Vyjadril však presvedčenie, "že je to naša jednota, naše odhodlanie, čo viedlo k tomu, že ruský prezident dnes stojí úplne osamotený".

"Opätovne vyzývame (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby skončil s nezmyselným zabíjaním na Ukrajine a stiahol svojich vojakov," zdôraznil nemecký kancelár.

Na utorkovom summite v Paríži sa stretnú predstavitelia vlád, podnikov a humanitárnych organizácií, aby diskutovali o ukrajinskom sektore energetiky, zdravotníctva, potravinárstva, dopravy a vodného hospodárstva. Očakáva sa účasť ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa, prezident Zelenskyj sa pripojí prostredníctvom videolinky.