Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Scholz varuje Irán a Hizballáh,aby sa nepridali do konfliktu v Izraeli

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Scholz navštívi Izrael v reakcii na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas z pásma Gazy. V Tel Avive sa má stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Berlín 17. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok varoval Irán a libanonské militantné hnutie Hizballáh, aby nezasahovali do konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

Nemecká vláda spolu so spojencami robí "všetko pre to, aby tento konflikt ďalej neeskaloval", povedal Scholz v Berlíne pred odletom do Izraela. "Ešte raz výslovne varujem Hizballáh a Irán, aby nezasahovali do konfliktu," zdôraznil.

Scholz navštívi Izrael v reakcii na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas z pásma Gazy. V Tel Avive sa má stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Následne odcestuje do Egypta a bude rokovať s tamojším prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Spolkový kancelár sa v utorok v Berlíne stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Obe krajiny sa snažia zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu v regióne, uviedol Scholz.

Jordánsky kráľ zdôraznil potrebu humanitárnej pomoci na zmiernenie utrpenia civilného obyvateľstva na oboch stranách. Po stretnutí so Scholzom tiež povedal, že jeho krajina neprijme ďalších palestínskych utečencov. "Žiadni utečenci v Jordánsku, žiadni utečenci v Egypte," dodal.