Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Schröder: Kapacity pre prijatie utečencov v Nemecku sú limitované

Na snímke bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Neobmedzený prílev utečencov do Nemecka označil Schröder za chybu.


Düsseldorf 14. januára (TASR) - Kapacity pre prijatie starostlivosť a integráciu utečencov v Nemecku sú limitované. Všetko iné je ilúzia. Týmito slovami pre piatkové vydanie denníka Handelsblatt, o ktorých s predstihom informovala dnes večer tlačová agentúra DPA, sa niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder (SPD) dištancoval od utečeneckej politiky súčasnej šéfky nemeckej spolkovej vlády Angely Merkelovej (CDU).

Neobmedzený prílev utečencov do Nemecka označil Schröder za chybu. Človek z toho musí nadobudnúť dojem, ako by národné hranice už nemali význam. To je nebezpečné a ani to nie je správne, poznamenal.

Za najväčší nedostatok politiky kresťanských demokratov z CDU označil sociálnodemokratický exkancelár to, že neustále odmietali schválenie zákona o prisťahovalectve. Dôsledkom je, že sa teraz státisíce utečencov tlačia do azylového konania, pretože sa v príslušnom zákone nedefinovali žiadne kontingenty. Osobne nechápe, že Merkelová chce napriek evidentným problémom s množstvom utečencov rokovať o zákone o prisťahovalectve až v ďalšom volebnom období.