Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Schulz: Dohoda medzi EÚ a Britániou možno nepresvedčí britov

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Cameron musí vypísať dátum referenda o zotrvaní svojej krajiny v EÚ najneskôr do konca roku 2017.

Brusel/Štrasburg 2. februára (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes v rámci plenárneho zasadnutia tejto inštitúcie v Štrasburgu vyjadril nádej, že Londýn a Brusel s najväčšou pravdepodobnosťou nájdu dohodu o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ, zároveň však dodal, že táto dohoda nemusí stačiť euroskeptickým britským voličom.

"Táto dohoda nemusí dostatočne presvedčiť britských voličov, aby v referende hlasovali v prospech zotrvania v únii," uviedol Schulz.

Šéf europarlamentu, ktorý v piatok minulý týždeň v Bruseli rokoval s britským premiérom Davidom Cameronom, dodal, že je presvedčený o tom, že EÚ nájde potrebnú dohodu s Britmi. Zároveň však upozornil, že to nemusí stačiť na udržanie voličskej väčšiny v referende o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ.

Cameron musí vypísať dátum referenda o zotrvaní svojej krajiny v EÚ najneskôr do konca roku 2017.

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes predložil návrh, ktorým reaguje na reformné požiadavky britského premiéra o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou. Tusk do svojich návrhov zaradil aj tzv. núdzovú brzdu, ktorou reaguje na spornú oblasť vyplácania sociálnych dávok pre pracovníkov z krajín EÚ.