Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Schulz kritizoval platobnú disciplínu členských štátov EÚ

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Z prisľúbených 4,2 miliardy eur pre oba blízkovýchodné štáty, sužované utečeneckou vlnou zo Sýrie, bolo podľa informácií humanitárnych organizácií uhradených iba 1,9 miliardy eur.


Brusel 18. februára (TASR) - Platobnú disciplínu Európskej únie v utečeneckej kríze kritizoval dnes v Bruseli, kde sa koná summit Európskej únie, predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Nemecký sociálny demokrat upozornil, že kým v čase eurokrízy sa podarilo v krátkom čase mobilizovať miliardy eur, členské krajiny EÚ nedodržali svoje finančné prísľuby napríklad voči Jordánsku a Libanonu.

Z prisľúbených 4,2 miliardy eur pre oba blízkovýchodné štáty, sužované utečeneckou vlnou zo Sýrie, bolo podľa informácií humanitárnych organizácií uhradených iba 1,9 miliardy eur. Aj Turecko čaká na prisľúbené tri miliardy eur. "Táto zdržanlivosť je chybou," citovala Schulza agentúra DPA.

Predseda Európskeho parlamentu sa vyslovil aj za európske riešenie súčasnej krízy a vyzval všetky štáty, aby prijímali utečencov. Ak členské krajiny nie sú pripravené splniť svoje záväzky, potom tým podľa neho trpí Európska únia. Schulz však súčasne priznal, že účasť jednotlivých krajín na spoločnom riešení si nemožno vynútiť.

Kriticky reagoval najvyšší predstaviteľ EP na rozhodnutie Rakúska limitovať denný počet žiadateľov o azyl, ako aj migrantov, ktorí môžu prekročiť hranice a pokračovať v ceste do Nemecka.

Zároveň však poznamenal, že ani prípadné otvorenie konania pre porušenie záväzkov členskej krajiny zo strany Európskej komisie problém nevyrieši. Schulz ocenil aj doterajšie úsilie Rakúska dostať túto problematiku pod kontrolu.

Predseda EP sa chce aj naďalej angažovať za lepšie prerozdeľovanie utečencov medzi európske krajiny. Ak sa nepodarí nájsť záväznú úpravu, mali by krajiny prijať riešenie na báze dobrovoľnosti, vyhlásil. Ak si Európa chce zachovať svoju humanitárnu vierohodnosť, bude treba nájsť istú úpravu, dodal.

Schulz súčasne poznamenal, že osoby, ktoré evidentne nemajú žiadny nárok na ochranu, pretože nie sú prenasledované, sa budú musieť čo najrýchlejšie vrátiť späť do krajín pôvodu.