Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Schulz víta Lotyšsko v eurozóne

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Zároveň zdôraznil tiež podporu europarlamentu pre nadchádzajúcu konferenciu OSN o budúcnosti Sýrie.

Brusel/Štrasburg 13. januára (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v pondelok večer počas otvorenia prvého tohoročného plenárneho zasadnutia EP zablahoželal Lotyšsku, že sa stalo 18. krajinou eurozóny. Zdôraznil tiež podporu europarlamentu pre nadchádzajúcu konferenciu OSN o budúcnosti Sýrie.

"Vstupom do eurozóny 1. januára Lotyšsko preukázalo nielen svoju vytrvalosť a odhodlanie, ale zaslalo odvážny signál do Litvy, ktorá sa na budúci rok chce stať 19. krajinou s menou euro," uviedol Schulz.

Predseda EP europoslancom prisľúbil, že na februárovom zasadnutí bude v europarlamente rozprava o vplyve extrémneho počasia, ktoré nedávno potrápilo niektoré členské štáty EÚ. Diskusie poslancov majú byť v znamení solidarity EP s obeťami a poškodenými regiónmi. Zamerajú sa na škody napáchané silnými búrkami či rozvodnenými riekami, ktoré pretrhli hrádze a zaplavili celé rozsiahle pobrežia.

Schulz zdôraznil, že sa všetky politické skupiny aktívne v rámci Európskeho parlamentu pripojili k zvyšku EÚ a naliehajú, aby sa druhá konferencia OSN o budúcnosti Sýrie začala v Ženeve 22. januára podľa stanovených plánov. K tejto konferencii by malo dôjsť aj napriek súčasným ťažkostiam na územiach postihnutými bojmi, pripomenul šéf EP. Spresnil, že EP podporuje všetky snahy zamerané na vyriešenie vážneho konfliktu v Sýrii.

"Táto konferencia spojí sýrsky režim a opozíciu, ako aj všetkých medzinárodných partnerov, aby vydláždili cestu k ukončeniu občianskej vojny a vytvoreniu prechodnej vlády," povedal Schulz o význame ženevskej konferencie.