Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Schulz o Alternatíve pre Nemecko: Ste naši nepriatelia

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v televíznej debate so svojím vyzývateľom v parlamentných voľbách Martinom Schulzom . Foto: TASR/AP

Nemecko žije koncom týždňa záverom kampane pred dôležitými voľbami do spolkového snemu.

Berlín 23. septembra (TASR) – Mzdová rovnosť medzi mužmi a ženami a vyhranenosť voči protiimigračnej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) boli kľúčovými témami na tribúne i medzi bežnými ľuďmi počas posledného predvolebného prejavu šéfa nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martina Schulza, ktorý odznel v piatok večer na námestí Gendarmenmarkt v centre Berlína.

"S príchodom AfD do Spolkového snemu sa doň po prvý raz od roku 1945 dostane aj jazyk hrobárov demokracie," upozornil Schulz. "Vy ste naši nepriatelia, ale my si demokraciu v Nemecku ubránime!" odkázal AfD v súvislosti s nedeľňajšími voľbami.

V prejave Schulz ďalej kritizoval, že kancelárke Angele Merkelovej ako žene na čele krajiny neprekáža, že ženy v krajine dostávajú menšiu mzdu než muži.

"Spravodlivé platy pre ženy a mužov," hlásal na mítingu hlavný transparent jeho strany.

Samotný šéf SPD i ďalší rečníci si vo svojich prejavoch dávali pozor, aby pre jednotlivé skupiny ľudí nepoužívali zástupné označenia v mužskom rode. Starosta Berlína Michael Müller sa vzápätí opravil, keď kritizoval "do neba volajúcu nespravodlivosť", že deti akademikov majú väčšiu šancu dostať sa na štúdium.

"Deti akademičiek a akademikov majú stále väčšiu šancu dostať sa na štúdium než robotnícke deti... Vzdelávanie musí byť zadarmo od jasieľ až po univerzitu," uviedol.

Mladý zubár Alex počas zhromaždenia povedal pre TASR, že sám sa ešte nerozhodol, pre koho bude hlasovať a informácie sa snaží získať na predvolebných mítingoch a listovaním v brožúrach jednotlivých strán. "Nemecko sa neuberá dobrým smerom. Je tu príliš veľa populizmu, príliš veľa sympatií pre AfD," vysvetľoval dôležitosť nedeľného hlasovania. Priznal, že migračná kríza je problémom, avšak zároveň pokrčil plecami: "Neviem ako to riešiť, je to skrátka príliš komplikovaná záležitosť."

Študentka podnikového manažmentu Karna Mani pre TASR povedala, že v nedeľňajších voľbách pôjde určite hlasovať, pretože Nemecko sa potrebuje ubrániť pred AfD a krajina taktiež potrebuje zmenu. "Potrebujeme viac spravodlivosti a viac multikulturalizmu," vysvetlila a dodala, že najlepšou i najpravdepodobnejšou možnosťou by bolo pokračovanie veľkej koalície CDU/CSU-SPD.

Dôchodkyňa Helene z Berlína si naopak myslí, že veľká koalícia by bola tým najhorším riešením. "Minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel bol tou jedinou dobrou vecou počas tejto vlády. Problémom je, že Merkelová je tak bystrá, že mnohé veci prebrala od SPD," povedala.

Jej názor zdieľal aj dôchodca a miestny aktivista SPD Erich. "Mám priateľov vo Francúzsku a tí mi hovoria, že Merkelová v Nemecku zaviedla minimálnu mzdu. To je snáď nejaký zlý vtip. To predsa presadila SPD proti CDU. A takýchto zákonov týkajúcich sa solidarity a sociálnych vecí, ktoré boli zavedené práve vďaka SPD, je veľa. Avšak k dobru si ich pripisuje Merkelová," dodal dôchodca Erich.