Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Schulz odmieta obvinenia na pôde EP ako politicky motivované

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Podľa výboru EP pre kontrolu rozpočtu bývalý predseda porušoval pravidlá, keď sa snažil dosadiť blízke osoby na určité posty.


Berlín 26. marca (TASR) - Obviňovanie bývalého predsedu Európskeho parlamentu (EP) Martina Schulza, že počas pôsobenia v tejto funkcii zneužíval svoje postavenie, je politicky motivované. Samotný Schulz to uviedol vo vyjadrení, ktoré zverejnil dnes nedeľník Bild am Sonntag.

Podľa výboru EP pre kontrolu rozpočtu bývalý predseda porušoval pravidlá, keď sa snažil dosadiť blízke osoby na určité posty. Sociálny demokrat Schulz však upozorňuje, že tento orgán tvoria z veľkej časti europoslanci z iných politických skupín.

"Väčšinu vo výbore pre kontrolu rozpočtu sa podarilo dosiahnuť len vďaka tomu, že sa dali dokopy antieurópania, konzervatívci a zelení. Musím s tým žiť,
" povedal. "Moje konanie bolo korektné," doplnil s tým, že správny úrad EP nenašiel v jeho prípade žiadne náznaky pochybenia.

Európsky úrad na boj proti podvodom (OLAF) vo februári oznámil, že vyhodnocuje závažnosť obvinení voči Schulzovi a zváži otvorenie vyšetrovania.

Schulz (61) stál na čele EP od roku 2012 do januára 2017. Neprejavil záujem o ďalšie dvaapolročné funkčné obdobie a ohlásil návrat na nemeckú politickú scénu. Minulú nedeľu sa stal novým predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a v jesenných voľbách sa chce uchádzať o post spolkového kancelára.