Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Schulz navrhol obnovenie ambiciózneho projektu Únia pre Stredomorie

Martin Schulz Foto: TASR/AP Photo

Aktivity Únie pre Stredomorie boli vždy v tieni palestínsko-izraelského konfliktu.

Brusel 7. apríla (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes vo francúzskom meste Marseille vyzval na obnovenie projektu Únia pre Stredomorie. Svoju výzvu predniesol počas stretnutia predsedov parlamentov 43-členného zoskupenia krajín nachádzajúcich sa v blízkosti Stredozemného mora.

Dnešné stretnutie bolo prvým summitom predstaviteľov tohto združenia od roku 2008 v Paríži, keď sa z iniciatívy vtedajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho zrodil projekt Únie pre Stredomorie. Pred piatimi rokmi sa prvého summitu únie zúčastnili hlavy štátov a predsedovia vlád.

Stretnutie predsedov parlamentov z krajín tohto regiónu bolo zároveň ich prvým politickým stretnutím od udalostí arabskej jari, ktoré pozmenili geopolitickú tvár tejto oblasti.

"Toto stretnutie predsedov parlamentov, ktoré boli zvolené v slobodných voľbách, je obrovským pokrokom,"
skonštatoval Schulz. Pripomenul, že pri zrode Únie pre Stredomorie stáli aj štáty, ktoré boli vtedy vedené diktátorskými režimami.

Predsedovia parlamentov na stretnutí v Marseille v spoločnej deklarácii vyjadrili vôľu prehĺbiť spoluprácu medzi členskými krajinami EÚ a štátmi severnej Afriky.

V súčasnosti má Únia pre Stredomorie 43 členov: 27 členských krajín EÚ, Turecko, Izrael a arabské štáty susediace so Stredozemným morom. Ide o iniciatívu, ktorá mala a má vniesť nový život do európsko-stredomorskej spolupráce, ktorá odštartovala v Barcelone v roku 1995.

Aktivity Únie pre Stredomorie boli vždy v tieni palestínsko-izraelského konfliktu. V roku 2008 po vpáde izraelskej armády do pásma Gazy došlo k pozastaveniu činností tohto združenia a v roku 2010 sa dvakrát odložilo plánované stretnutie lídrov únie práve kvôli situácii na Blízkom východe.