Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Schuster: Problém pravicového extrémizmu treba nazvať pravým menom

Nemecká polícia v meste Chemnitz 30. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Chemnitz podľa neho dokazuje, že problém v tejto časti krajiny má hlbšie príčiny, ako sú obavy z nových migrantov.

Berlín 9. septembra (TASR) - Útok maskovaných neonacistov na kóšer reštauráciu vo východonemeckom meste Chemnitz dokazuje, že problém v tejto časti krajiny má hlbšie príčiny, ako sú obavy z nových migrantov. Podľa agentúry AP to v nedeľu uviedol predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster.

Udalosti posledných dvoch týždňov ukazujú "ako hlboko je v tomto regióne zakorenený pravicový extrémizmus", povedal Schuster, pričom dodal, že "pokusy o zmierenie a nedištancovanie sa od pravicových populistov presne hrá do karát týmto silám". Podľa Schustera je načase "nazvať tento problém pravým menom".

K útoku na reštauráciu Schalom v Chemnitzi došlo 27. augusta v rámci hromadných protestov vyvolaných vraždou miestneho obyvateľa, z ktorej sú podozriví dvaja migranti.

Skupina maskovaných neonacistov zaútočila na reštauráciu kameňmi a železnými rúrami, pričom utrpel zranenia jej majiteľ. Pri vyčíňaní páchatelia vykrikovali antisemitské heslá a na dvere reštaurácie namaľovali hákový kríž. Podľa majiteľa reštaurácie Uwe Dziuballu trval celý útok približne desať sekúnd.