Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Schwarzenberg: Odporcovia konvoja USA podrývajú českú obranyschopnosť

Karel Schwarzenberg Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda českej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg vyjadril dnes v mene svojej strany podporu prechodu amerického konvoja, ktorý sa bude v nasledujúcich dňoch presúvať územím Českej republiky.

Praha 27. marca (TASR) - Predseda českej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg vyjadril dnes v mene svojej strany podporu prechodu amerického konvoja, ktorý sa bude v nasledujúcich dňoch presúvať územím Českej republiky, a ohradil sa voči jeho kritikom. V Prahe sa dnes zišli aj ďalší podporovatelia amerického konvoja, napísal spravodajský server Novinky.cz.

"Mám podozrenie, že sa na tom nepodieľajú iba, ako pán prezident právom poznamenal, šialenci, ale aj ľudia, ktorí veľmi dobre vedia, čo robia,"
odkázal Schwarzenberg na dnešnej tlačovej konferencii kritikom konvoja, ktorí podľa neho takto rozvracajú českú spoločnosť. Líder TOP 09 tiež vyjadril smútok nad kritikou, aká sa v Česku spustila proti prechodu americkej kolóny.

"Sú to ľudia, ktorí vedome podrývajú našu obranyschopnosť," dodal Schwarzenberg.

Predtým sa v pražskej Mlynskej kaviarni na Kampe zišli pod záštitou združenia Pro Convoy zástupcovia iniciatív podporujúcich prejazd amerických vojakov.

Novinár Pavel Šafr oznámil zhromaždenie plánované na sobotu o 16.00 h na pražskom Námestí mieru. V rovnakom čase sa na Václavskom námestí uskutoční komunistická demonštrácia proti konvoju. Cieľom je podľa neho zabrániť tomu, aby neboli v uliciach v rámci tejto udalosti iba "komunisti a priatelia Putina".

Na podporu amerického konvoja sa v utorok v Prahe uskutočnia tiež dva koncerty. Prvý sa bude konať v divadle La Fabrika a usporiadatelia by naň radi pozvali aj amerických vojakov, ktorí budú v ten deň v hlavnom meste.

Druhý koncert organizátori naplánovali na 16.00 h priamo pred kasárňami v štvrti Praha-Ruzyně, kde budú vojaci nocovať. Presný program ani mená účinkujúcich nie sú ešte definitívne potvrdené, pričom sa hovorí o osobnostiach ako Michal Prokop či David Koller.

Historický klub Old Dragon Ride zasa na pondelkové poludnie naplánoval, že Prahou prejde "štvrtý konvoj", zložený z vojenských nadšencov, ktorí vyjdú do ulíc s 50 až 60 kusmi vojenskej techniky z rokov 1942 až 1995.

Združenie Podhradí na svojej webovej stránke zasa ponúka vytlačenie plagátov s nápismi "Hi, Friends", ktoré si ľudia môžu vytlačiť a zdraviť nimi prechádzajúcich vojakov.

Desiatky armádnych vozidiel USA s vojakmi sa vydali v nedeľu v rámci akcie Dragoon Ride (Dragúnska jazda) z Estónska na cestu dlhú takmer 2000 kilometrov, ktorá smeruje na základňu v nemeckom meste Vilseck. Konvoj americkej armádnej pechoty bude medzi 29. marcom a 1. aprílom prechádzať územím Českej republiky, čo kritizujú najmä tamojšie ľavicové hnutia a rozliční aktivisti.