Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Schyľuje sa ku katastrofe? Rusko sa vyhráža jadrovým arzenálom

Ruský prezident Vladimír Putin (uprostred) a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Vasilevič Gerasimov sa rozprávajú počas vojenského cvičenia za účasti ruských jadrových síl na neznámom mieste 8. mája 2014. Vľavo ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Opatrenia ruského rezortu obrany zamerané na vytvorenie strategických jadrových síl a posilnenie kapacít riadnej armády zamedzia prevahe USA a NATO nad Ruskom.

Moskva 30. januára (TASR) - Opatrenia ruského rezortu obrany zamerané na vytvorenie strategických jadrových síl a posilnenie kapacít riadnej armády zamedzia prevahe USA a NATO nad Ruskom. Uviedol to dnes náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Jeho stanovisko odráža výzvu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorý zopakoval, že armáda začne pracovať na tejto úlohe po finalizácii štátneho programu zbraní. Koncom minulého roka Gerasimov uviedol, že budovanie jadrových síl a vývoj nových zbraní je jednou z kľúčových úloh armády Ruskej federácie pre rok 2015.

Ruská armáda má počas neho dostať 50 interkontinentálnych balistických striel, čím sa krajina vyrovná americkému raketovému obrannému systému, tvrdí podľa agentúry Gerasimov. "Vzniknú štyri oddiely vybavené modernými raketovými komplexmi," dodal Gerasimov. Rusko vyvíja i konvenčné zbrane dlhého dosahu.