Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Počet obyvateľov Maďarska klesol o 260-tisíc, Slovákov je 35-tisíc

Slovenské a maďarské vlajky sú na terase prezidentského paláca v Budapešti 19. februára 2013. Archívne foto. Foto: TASR/MTI

Údaje vychádzajú z výsledkov sčítania ľudu v roku 2011. Počet Slovákov v Maďarsku klesol o 10%.

Budapešť 28. marca (TASR) - Počet obyvateľov Maďarska klesol za desať rokov o 260.687. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov sčítania ľudu v roku 2011, pri ktorom zaregistrovali 9.937.628 obyvateľov. K slovenskej menšine sa prihlásilo 35.208 obyvateľov, čo je za uvedené obdobie vyše desaťpercentný pokles.

Podpredseda Ústredného štatistického úradu (KSH) Zsolt Németh na tlačovej besede v Budapešti uviedol, že prirodzený úbytok spoločnosti bol o tretinu zmiernený vplyvom medzinárodnej migrácie. Koncom desaťročia však vstup Maďarska do Európskej únie a otvorenie pracovného trhu západných krajín prispel k poklesu počtu obyvateľov.

Člen Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) Imrich Fuhl pre TASR v tejto súvislosti povedal, že v sčítaní ľudu bola otázka týkajúca sa národnosti nepovinnou, mnohí na ňu neodpovedali. Preto tieto údaje môžu byť skreslené. "Považujem za politicky nekorektné, že na základe týchto údajov budú posudzované štátne dotácie pre menšiny," dodal Fuhl.

Politici budú výsledky zneužívať, myslí si I. Fuhl

Podľa jeho vyjadrenia je to horšie, než sa obávali. "Nielen to je problém, že nás Slovákov v Maďarsku je menej ako v roku 2001, ale najmä to, že maďarská politika to mieni proti nám využiť, napríklad brať do úvahy pri udeľovaní dotácií, pri zakladaní miestnych slovenských samospráv a podobne. Pritom podľa mňa tieto údaje svedčia v prvom rade o nedostatočnej národnostno-politickej praxi Maďarska," konštatoval.

Fuhl opakovane zdôraznil, že pri sčítaní išlo o tzv. senzitívny údaj, teda na otázky súvisiace s národnosťou a materinským jazykom občania mohli a nemuseli odpovedať.

"Ide o totálne nespoľahlivé údaje, ktoré značne ovplyvnilo aj vedenie tej-ktorej lokality. Obecný notár, ktorého úlohou v Maďarsku je okrem iného vyberať aj sčítacích komisárov, sa pri ich výbere totiž môže nechať ovplyvniť starostom, poslaneckým zborom, prípadne koná podľa vlastných predstáv, teda aj svojvoľne," poznamenal Fuhl a dodal, že napríklad v Mlynkoch, kde funguje vedenie obce, ktoré sa preslávilo zapríčinením kauzy Slovenského domu, nerešpektovali žiadosť Slovákov.

"Chceli sme, aby túto prácu vykonávali - tak ako tomu bolo v minulosti - najmä slovenskí pedagógovia, dokonca snáď ani jeden z terajších nebol Slovák, takže potom výsledok už ani nie je prekvapujúci. Kým v Mlynkoch polovicu obyvateľstva tvorili dlhý čas príslušníci slovenskej menšiny, podľa terajších výsledkov sčítania ľudu nás je už iba zhruba štvrtina. Zato v obciach, kde máme Slovákom naklonené vedenie, napríklad v susednom Santove alebo v ďalších pilíšskych obciach, v Kestúci a Číve, sa počet Slovákov zvýšil," uzavrel Fuhl.

Najpočetnejšou národnostnou menšinou v Maďarsku je rómska, ku ktorej sa prihlásilo 315.000 ľudí. V roku 2001 to bolo o 53 percent menej Rómov. Nárast počtu zaznamenala aj druhá najväčšia menšina - nemecká. Nemcov zaregistrovali 186.000, o 54 percent viac ako pred desiatimi rokmi.

Príslušníci slovenskej menšiny obsadili počtom tretiu priečku spolu s Rumunmi. Chorvátov je takmer 27.000, Srbov zhruba 10.000 a počet príslušníkov ďalších siedmich menšín je podľa údajov KSH menej než 10.000.